Index Vakbarát Hírportál

Megszavazták az NSA adatgyűjtésének korlátozását

2015. június 3., szerda 00:10

Az amerikai szenátus kedden 67-32 arányban megszavazta azt a törvénytervezetet, amely véget vet a jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) azon gyakorlatának, hogy tömegesen és válogatás nélkül gyűjtse a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó metaadatokat, írja az MTI.

A törvénytervezetet Barack Obama kész haladéktalanul aláírni. A jogszabály tervezetének megszavazása politikai győzelem a demokrata elnök és vereség Mitch McConnell, a szenátusi republikánus többség vezetője számára.

A telefon- és email-megfigyelések igazolásául használt Patriot-törvény érintett cikkének hatálya  június elsején járt le, így a szenátus vasárnap este kezdte meg a vitát a törvény hatályának meghosszabbításáról, ám az elnöki ambíciókat tápláló Rand Paul republikánus szenátor kifogásai miatt végül nem szavaztak róla. A politikus már akkor közölte, hogy az új jogszabályt ugyan meg fogják szavazni, ő viszont módosító indítványokat fog benyújtani az elfogadott törvénytervezethez.

Nem kémek és terroristák adatait gyűjtjük, hanem minden amerikai állampolgárét

– mondta.

A képviselőház már múlt szerdán 338-88 arányban megszavazta a törvénytervezetet, amely megtiltaná az NSA-nek a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó adatok tömeges és válogatás nélküli gyűjtését. Ehelyett bevezetnék azt a gyakorlatot, hogy az NSA minden konkrét ügyben bírósági felhatalmazással kérje ki a telefontársaságoktól az egyes beszélgetésekre vonatkozó metaadatokat.

A szenátusban múlt pénteken két szavazást is tartottak a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó adatok gyűjtését szabályozó új javaslatokról, de egyik esetben sem érték el a jóváhagyáshoz szükséges 60 voksot.

Az NSA tömeges adatgyűjtési gyakorlatát tavalyelőtt fedte fel az ügynökség egyik volt informatikus munkatársa, Edward Snowden, aki a kiszivárogatás után Moszkvába szökött.

Rovatok