Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Tárik Azíz, Szaddám hű szövetségese

2015. június 5., péntek 17:52

Iraki börtönében meghalt Tárik Azíz, Szaddám Husszein külügyminisztere, kormányának külföldön legismertebb arca — jelenti az MTI.

Tárik Aziz Szaddám Husszein hű szövetségese, 1979 és 2003 között Irak miniszterelnök-helyettese volt. Amikor Szaddám már nem nagyon utazhatott külföldre, külügyminiszterként ő képviselte az országot, így ő lett a rezsim egyik legismertebb arca a nemzetközi színtéren. 2003 áprilisában önként feladta magát az Irakot megszálló amerikai hadseregnek. Egyike volt a Szaddám-rezsim 12 magas rangú vezetőjének, akik ellen 2004-ben vádat emelt az iraki törvényszék. Évekig egy titkos iraki börtönben tartották fogva amerikai őrizet alatt, miközben ő iraki keresztényként többek között a pápától remélt - hiába - segítséget. 

Tárik Azízt 2010-ben kötél általi halálra ítélte az iraki legfelsőbb bíróság. Nem végezték ki, bár ő maga kérte a halálos ítélet gyors végrehajtását. Más perekben is súlyos büntetést kapott: tíz évre ítélték a kurdok üldözésekben játszott szerepe miatt és 15 évet kapott nyerészkedéssel vádolt kereskedők kivégzésében betöltött szerepéért .

A 79 éves Azíz a börtönben halt meg, más források szerint viszont egy kórházban, ahova átszállították börtönéből, miután megromlott az egészségi állapota.

Rovatok