Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós ügy gyanúsítottjaként hallgatta ki az ügyészség a miniszterelnököt

2015. június 5., péntek 11:23 | aznap frissítve

Csukja be a szemét, és képzelje el, hogy egy ügyész visszaélések miatt eljárást indít egy kormánypárti politikus-ügyvéd ellen, tanúmeghallgatásra beidézi a miniszterelnököt, majd amikor megérkezik, közli vele: ő is gyanúsított.

Valami ilyesmi történt Romániában, amikor Victor Ponta román miniszterelnököt gyanúsítottként hallgatta ki pénteken a korrupcióellenes ügyészség. Azt lehetett tudni, hogy a Sova-botrány miatt kihallgatja őt Jean Uncheselu ügyész, de azt nem, hogy gyanúsítottként – ezt csak a mintegy fél órás kihallgatás után távoztában mondta el az ügyészség épülete körül nyüzsgő újságíróknak.

Dan Sova szociáldemokrata szenátort, Ponta volt kampányfőnökét két olténiai hőerőművel (Turceni-Rovinari) 2007-ben kötött ügyvédi szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják. A politikus előzetes letartóztatását eddig több ízben megakadályozta a kormánypárti szenátusi többség. Ponta úgy került az ügyészség látókörébe, hogy 2007-ben ő is ügyvédként dolgozott, és üzleti kapcsolatban állt a Sova ügyvédi irodával – írja az MTI.

Pontát többrendbeli okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítják. Miniszterelnökként  a DNA összeférhetetlenséggel is gyanúsítja, arra hivatkozva, hogy korábbi megbízóját, Dan Sovát különböző miniszteri tisztségekbe nevezte ki. A DNA Ponta mentelmi jogának felfüggesztését kérte a román képviselőháztól, az államfő Klaus Iohannistól pedig azt, hogy függessze fel a kormányfőt a tisztségéből azoknak a vádpontoknak a kivizsgálása idejére, amelyekkel korábbi, ügyvédi tevékenysége miatt gyanúsítják.

"Nagyon jó az, hogy az ellenzék ma (pénteken) bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben. Egy európai demokratikus országban a politikai csaták a parlamentben zajlanak, nem a korrupcióellenes ügyészségen" - írta Ponta pénteken egy Facebook-bejegyzésben, azt érzékeltetve, hogy ügyészségi kihallgatása és az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárás politikai indíttatású.

Korábban Ponta több alkalommal tett ironikus megjegyzéseket arról, hogy őt csak a DNA tudja leváltani, nem az ellenzék, mert a szociáldemokrata kormánynak megnyugtató többsége van a parlamentben.

Közben az ellenzéki PNL a külföldön élő román állampolgárok választójogának állítólagos korlátozását, a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadásának halogatását kéri számon a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül szerveződött kormánykoalíción, és ezért pénteken beterjesztett bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a parlamentben. Az indítványt a házszabály szerint jövő héten olvassák fel a törvényhozásban, ahol elvileg június közepén szavaznak róla. A PNL szerint a bizalmatlansági indítvány nem a politikus "bűnügyeit", hanem politikai tevékenységét célozza.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2005-ös átalakítása óta egymást érik a korrupciós ügyek, rengeteg politikus került már a hatóság célkeresztjébe: vádat emeltek Victor Ponta miniszterelnök sógora ellen, és több vizsgálat indult az ex-államfő legközelebbi szövetségese, Elena Udrea ex-miniszter és az egyik jobboldali párt, a Népi Mozgalom Pártjának frissen lemondott elnöke ellen is. Kritikusai szerint a DNA önálló hatalmi pólussá nőtte ki magát, és túlpörögte magát.

Ioannis: Ponta lehetetlen helyzetbe hozta az országot, mondjon le!

Románia lehetetlen helyzetbe került azáltal, hogy miniszterelnökét a korrupcióellenes ügyészség bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg. Az az ország számára a "legrosszabb dolog", ami bekövetkezhet, az egy politikai válság. 

Ezzel indokolta Klaus Iohannis a történtekre való első reakcióját, amivel lemondásra szólította fel Victor Pontát. Ponta rögtön találkozott az államfővel, és neki is elmondta, tiszteletben tartja ugyan az államfő álláspontját, de őt a parlament nevezte ki, és csak a parlament válthatja le. Ponta nem egészen alap nélkül azzal is érvelt, ő nem tudja elfogadni, hogy a DNA ügyésze a parlament, a kormány és az ország állampolgárai felett állhat, ez ugyanis diktatúra lenne.

Abban azonban nncs igaza, hogy csak a parlamenttől függ a hatalma: az alkotmány ugyan nem teszi lehetővé, hogy az államfő leváltsa a miniszterelnököt, azonban a kormány bármely tagját felfüggesztheti, ha bűnvádi eljárás indul ellene. Az ügyészség a jogalapot biztosíthatja is ehhez, de a miniszterelnöki minőségben elkövetett összeférhetetlenség vádjában a bűnvádi eljárás beindításához a képviselőház jóváhagyására lesz szükség, mert Ponta tagja a parlamentnek.

Valeriu Zgonea képviselőházi elnök már össze is hívta a házbizottságot, hogy beindítsák az parlament megszokott mentelmi eljárását. Ez - illetve a szociáldemokrata politikusok nyilatkozatai - azt vetítik előre, hogy Pontának esze ágában sincs lemondani.

Rovatok