Index Vakbarát Hírportál

Szükségessé válhat a katonai beavatkozás Líbiában a spanyol védelmi miniszter szerint

2015. június 6., szombat 19:54

Szükségessé válhat egy katonai beavatkozás Líbiában, ha az Iszlám Állam kalifátust hoz létre ott –  mondta a spanyol védelmi miniszter az El País című spanyol napilapnak adott interjújában. Pedro Morenés szerint a nyugati szövetségesek azért vonultak be Afganisztánba, és azért vannak jelen Irakban, Maliban vagy Szomáliában, hogy ezt megakadályozzák, és most ez a veszély még közelebb került Európa határaihoz.

Nézze Szíriát. Már negyedik éve asszisztálunk a mészárláshoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétóival. Ilyen világot élünk

– mondta a védelmi miniszter.

Koalíció jött létre az Iszlám Állam elleni harcra, de nemcsak Irakban és Szíriában, hanem mindenütt. Ha Líbiában létrehoznak egy kalifátust, a koalíciónak be kell avatkoznia

– folytatta.

A polgárháború szélére sodródott Líbiának két rivális kormánya és parlamentje van: az egyik, a Fadzsr Líbia, melyet a különféle milíciák, köztük egyes iszlamista szervezetek állítottak fel, Tripoliban, a másik, melyet a nemzetközi közösség elismer, a kelet-líbiai Tobrukban székel – írja az MTI.

Az Iszlám Állam Szíriában és Irakban már nagy területeket szállt meg, az elmúlt év során pedig Líbiában is előretört. Nemrég elfoglalta Szirt város nemzetközi repülőterét, és ezzel teljesen ellenőrzése alá vonta Kadhafi szülővárosát. Fennáll a veszélye annak is, hogy az Iszlám Állam hatalmába keríti a tengerparti régiónak kőolaj-létesítményeit.

Rovatok