Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az EBESZ ukrajnai különmegbízottja

2015. június 7., vasárnap 14:00

Benyújtotta lemondását Heidi Tagliavini, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökének ukrajnai különmegbízottja, aki a szervezetet képviselte a háromoldalú, orosz-ukrán-EBESZ összekötő csoportban, írja az MTI.

A csoportot a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés rendezésének elősegítésére hozták létre. Kijevet Leonyid Kucsma volt ukrán államfő, Moszkvát Azamat Kulmuhametov megbízott nagykövet képviseli. Csak a kontaktcsoport tárgyal és köt megállapodásokat a kelet-ukrajnai szakadárok képviselőivel, Kijev ugyanis közvetlenül nem hajlandó erre, Moszkva pedig ragaszkodik ahhoz, hogy nem résztvevője a kelet-ukrajnai válságnak, csak "segít" rendezni azt.

A lemondás hírét ukrán híradások szerint megerősítették az EBESZ-nél. Egyelőre annyit közöltek, hogy a svájci diplomata a "közeljövőben" távozik posztjáról, és jelenleg folynak az egyeztetések az új különmegbízott személyéről.

Heidi Tagliavini nem hozta még nyilvánosságra lemondásának okát. A hírek szerint az összekötő csoporthoz közel álló források azzal magyarázták a diplomata döntését, hogy az utóbbi időben felbőszítette őt a felek kompromisszumképtelensége, "nem konstruktív hozzáállása". Az ukrán sajtó szerint a csoport legutóbbi üléséről kivonult az orosz Kulmuhametov, emiatt félbe is szakadt a tanácskozás.

Rovatok