Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 150 delfint öltek meg a Feröer-szigeteknél

2015. június 8., hétfő 18:56

Hiába harcol ellene a Sea Shepherd tengeri természetvédő szervezet, a hagyományos delfinvadászat kezdetén 125-150 gömbölyűfejű delfint öltek meg szombaton a Dániához tartozó Feröer-szigeteken. Ilyenkor – az éves japán bálnavadászathoz hasonlóan – az állatokat egy öbölbe terelik, majd ott módszeresen leölik őket.

A grönlandi lapok szerint 125 állatot öltek meg a vadászszezon nyitányán, a Sea Shepherd azonban legalább 150-re becsüli a kivégzett delfinek számát, írja az MTI. Az állatvédők a honlapjukon mészárlásnak nevezték a vadászatot.

A gömbölyűfejű delfinek magas higanytartalmú húsát kizárólag a Dániához, de az Európai Unióhoz nem tartozó szigetcsoport lakói fogyasztják.

Japán sem kíméli a delfineket

Közben a japán halászati ügynökség arról számolt be, hogy 2009 szeptembere és 2014 augusztusa között 760 Taidzsinál kifogott élő delfint adtak el. A pénzügyminisztérium adatai szerint a példányok felét külföldre exportálják: több mint 350 élő delfint szállítottak 12 különböző országba. Nagyrészük (216 példányKínába került, a többi pedig Ukrajnába, Dél-Koreába, Oroszországba, Thaiföldre, Vietnamba, Szaúd-Arábiába, Grúziába, Tunéziába, Egyiptomba, a Fülöp-szigetekre került, egy delfint pedig az Egyesült Államokba szállítottak.

Mivel Japánban kizárólag Taidzsiból származnak élő delfinek, így a kereskedelmi adatok minden bizonnyal az ott kifogott példányokra vonatkoznak. Egy japán lap szerint a fokozódó hazai és nemzetközi nyomás ellenére is folytatódni fog a delfinek elleni hajtóvadászat.

A szeptembertől márciusig tartó vadászidényben a taidzsi halászok egy öbölbe terelik, majd agyonverik a tengeri emlősöket a húsukért. A legszebb példányokat azonban a halászok kiválasztják és élve eladják akváriumoknak, illetve állatkerteknek.

Rovatok