Index Vakbarát Hírportál

Újabb öt hegymászó holttestét találták meg Malajziában

2015. június 8., hétfő 07:17

Újabb öt hegymászó holttestét találták meg a Malajzia legmagasabb hegycsúcsának számító Kinabalun, ahol a néhány nappal ezelőtti, hatos erősségű földrengés miatt több mint másfél száz ember rekedt fenn, írja az MTI. Ezzel tizenhatra emelkedett a földrengés hegymászó áldozatainak száma, egy szingapúri tanárt és egy diákot továbbra is keresnek, jelentette be Masidi Manjun Szabah állam idegenforgalmi minisztere.

A halottak között hét szingapúri, hat malajziai, valamint egy-egy japán, kínai és Fülöp-szigeteki állampolgár van. A Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű pénteki földrengés következtében legalább száznegyvenöt külföldi és helyi hegymászó rekedt a 4095 méter magas Kinabalu hegyen. Másnap százharminchét gyalogtúrázót sikerrel kimentettek. Az áldozatok utáni kutatás jelenleg is tart, a műveletben hatvan katasztrófavédelmi szakember és négy helikopter vesz részt.

A rengés utáni sziklagörgetegek miatt a hatóságok legalább három hétre leállították az újabb csoportok indítását a Borneó szigeti csúcson. Joseph Pairin Kitingan, Szabah állam tartományi kormányának vezetőhelyettese azokat a külföldi turistákat okolta a tragédiáért, akik "tiszteletlenek voltak a szent heggyel szemben", amikor az előző héten meztelenül fényképezkedtek a csúcson. A tisztségviselő hozzátette, speciális rituáléval készülnek a "hegy szellemének megbékítésére".  

Rovatok