Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz román Trianon-emléknap

2015. június 9., kedd 11:21

Visszavonták a kezdeményezők a trianoni békeszerződés megünnepléséről szóló román törvénytervezetet, és ezt hétfőn a szenátus is megszavazta – írja az MTI a Transindex erdélyi hírportálra hivatkozva. 

A Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor, Románia volt külügyminisztere által jegyzett tervezet június 4-re előírta volna a kormányzati szerveknek és helyhatóságoknak a román nemzeti lobogó kitűzését, a román himnusz eléneklését, a közmédiának pedig a „trianoni békeszerződés jelentőségét tudatosító kulturális, oktató célú rendezvényekről” való beszámolókat.

A törvényhozók trükkös módon akarták kifogni a sérelmi szeleket Trianon vitorlájából, tervezetük indoklása ugyanis úgy írja le a trianoni békeszerződést, mint „a román nép számára kiemelt fontosságú jogi eszközt, amelyre a román–magyar kétoldalú kapcsolat épül”; de azt is leszögezik – egyébként helyesen –, hogy 

a történelem újraírására tett bármiféle kísérlet, a revizionista álláspontok hangoztatása az Európai Unióban manapság már nem elfogadható.

Romániának december 1-jén már van egy nemzeti ünnepe, amin Erdély Romániához csatolását/Erdély Romániával való egyesülését ünnepli. 

Rovatok