Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a Nobel-díjas, aki szerint csak a baj van a nőkkel

2015. június 11., csütörtök 11:08 | aznap frissítve

Lemondott az a Nobel-díjas tudós, aki azt mondta, a lányokkal csupa baj van a tudományban. Tim Hunt egy Szöulban tartott rendezvényen beszélt arról, hogy szerinte jobb lenne, ha külön férfi és női laboratóriumok lennének, mert a vegyes munkahelyeken sok a probléma.

Az angol biokémikus a tudományos újságírók Dél-Koreában tartott világkongresszusán mondott olyanokat, amik után végül le kellett mondania tiszteletbeli professzori székéről is — írja a Guardian.

Három dolog történik, amikor nők vannak a laboratóriumban... beléjük szeretsz, ők szeretnek beléd, ha pedig kritizálod őket, elsírják magukat.

2001 orvosi Nobel-díjasa közismert hímsovinisztának is nevezte magát a rendezvényen tartott beszédében. A BBC szerdai rádióműsorában aztán Hunt bocsánatot kért a szavaiért, és azt mondta, azokat humorosnak szánta, azt a részt viszont komolyan gondolta, hogy vannak problémái a nőkkel.

A University College London (UCL) ezzel együtt szerdán bejelentette, hogy a Nobel-díjas professzor lemondott az egyetem élettudományi fakultásán lévő tiszteletbeli székéről. A UCL az első angol egyetem, ahol ugyanolyan feltételekkel vettek fel női és férfi hallgatókat - ez 1878-ban volt.

Rovatok