Index Vakbarát Hírportál

Újra humanitárius katasztrófa van Szudánban

2015. június 11., csütörtök 09:45

Az év eleje óta ismét tömegesen menekülnek az emberek Dárfúrból, ahol a kormány újabb hadjáratot indított a lázadók ellen, a helyzet annyira válságos, hogy szerdán már az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozott vele. Eszerint nem volt érdemi eredménye az évek óta tartó szudáni békefolyamatnak.

Az ezzel ismét nagyon súlyossá vált szudáni humanitárius helyzetről az ENSZ-főtitkár békefenntartó küldetésekért felelős helyettese beszélt a 15 tagú BT szerdai ülésén. Edmond Mulet adatai szerint a katonai offenzíva második szakaszában legalább 78 ezer ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét, de olyan jelentések is érkeztek a világszervezethez, hogy ez a szám valójában elérheti akár a 200 ezret is.

Dárfúr északi részén, Dzsebel Marra térségében a legsúlyosabb a helyzet, ahol a leghevesebb harcok folynak. Az ENSZ munkatársaihoz beérkező  jelentések arról szólnak, hogy megint válogatás nélkül támadják a civileket.

Mulet mindezért a szudáni központi kormány katonai hadjáratát vádolja felelősséggel. Szerinte a kartúmi központi hatalom egyik fő célja a támadásokkal, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó egységei, az UNAMID ne legyen képes ellátni a feladatát, és emiatt azt vonják ki a térségből. Ettől nem is állnak messze, az UNAMID-dal ugyanis nagy az elégedetlenség, az amerikai diplomata szerint is a szudáni a legrosszabbul teljesítő békefenntartó művelet az egész világon.

Dárfúrban 2003 óta háborús állapotok vannak. Az ivóvízszegény, éhínség sújtotta térségben az arabok uralta központi kormány és milíciái az önállóságra törekvő helyi csoportokkal küzdenek.

Rovatok