Index Vakbarát Hírportál

Vérfertőzéssel magyarázza a roma gyerekek szegregációját Szlovákia

2015. június 11., csütörtök 10:38

Az Európai Bizottság áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított Szlovákiával szemben a roma gyerekek szegregációja miatt. A szlovák kormány az eljárás megindítása előtt azzal érvelt, hogy azért küldik sajátos nevelési igényű iskolákba a szlovákiai roma gyerekeket, mert a romák körében magasabb a közeli rokonok közti szexuális kapcsolat, és ezért náluk magasabb a genetikai rendellenességek aránya.

Az Új Szó cikke szerint szerdán Robert Kaliňák belügyminiszter rátett még egy lapáttal a kormány érvelésére. Szerinte nyilvánvaló, hogy

a genetikai változások mértéke magasabb a romák között. Nem rejthetjük el a politikai korrektség mögé az igazságot.

A lap szerint a belügyminiszter mindezt azonban nem támasztotta alá adatokkal.

A szlovák kormány kijelentései ellen tiltakozott már az Európai Roma Jogok Központja, az Amnesty International és a Nyílt Társadalomért Alapítvány, mivel úgy vélik, hogy ez rasszista érvelés, és semmilyen adat sem bizonyítja, hogy a romák körébben magasabb lenne a vérfertőzés aránya.

A vérfertőzéssel való érveléssel a roma gyerekek szlovákiai szegregált oktatásának alátámasztására a kormány azt üzeni, hogy nem veszi komolyan az Európai Bizottság vádját

- magyarázták nyilatkozatukban a szervezetek.

Botrányosnak nevezte a kormány érvelését Elena Kriegler, az Etnikai és Kulturális Kutatások Központjának igazgatója is, aki szerint "a 21. században ilyen érveket egyáltalán nem szabadna alkalmazni, politikai dokumentumokban pedig végképp nem”.

Rovatok