Index Vakbarát Hírportál

Feketének hazudta magát a jogvédő

2015. június 12., péntek 10:13

Kamerák előtt szembesítették azzal az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb, feketék jogvédelmével foglalkozó szervezet regionális elnökét, hogy nincsenek fekete felmenői.

„Ez az ön apja a képen?

– Igen. Van vele kapcsolatban valami kérdése?

– Igen, hogy afroamerikai-e.

– Nem tudom, mire akar kilyukadni.

– Ön afroamerikai?

– Nem értem a kérdést, mondtam, hogy ő az apám.

– Az ön szülei fehérek?” – válasz már nem érkezett, Rachel Dolezal otthagyta a KXLY4 csatorna riporterét.

A nő hosszú évek alatt építette fel fekete jogvédő imidzsét, senki nem gondolta, hogy valójában német, cseh és svéd felmenői vannak, afroamerikai viszont egy sem. A frizuráját is tökéletesen ehhez a képhez igazította. Így ismerve lett az Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért (NAACP) helyi vezetője a Washington állambeli Spokane-ben és így lett a rendőrségen a civilek jogai felett őrködő ombudsman is.

Rachel Dolezal otthagyta a KXLY4 riporterét

Az életrajzában azt írta, afroamerikai származású. Spokane polgármestere közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy vizsgálatot indítanak, hogy megállapítsák, megsértett-e bármilyen szabályozást Dolezal – aki az Eastern Washington University adjunktusaként is dolgozott – azzal, hogy fehérként vallotta magát feketének.

A szervezet Facebook-oldalán is a fekete Dolezal képeivel van tele, korábban az elnök ott egy képet is posztolt egy fekete férfival, akiről azt mondta, ő az apja.

A 37 éves nőt az egyetemen is megkeresték, ahol verhetetlen érvet hozott fel gyökereire:

Mindannyian az afrikai kontinensről származunk.

A jogvédő valódi családi hátterét anyja fedte fel, miután megkereste őt a sajtó. Ruthanne Dolezal szerint lánya azután kezdte megtagadni önmagát, hogy a család négy fekete gyermeket fogadott örökbe. De az igazi változás akkor következett be, amikor Rachel négy év házasság után 2004-ben elvált fekete férjétől.

„Sajnálom, hogy Rachel nem akar önmaga lenni. Sokkal hatékonyabb lett volna a munkája az afroamerikai közösségben, ha őszinte lett volna” – mondta édesanyja.

Mi ez az egész ügy?

  • 3282
    Számításból hazudott magáról, így akart érvényesülni
  • 1631
    Mindenki az, aminek vallja magát, miért ne lehetne fekete?
  • 1111
    Az ilyen rejtőzködés oka súlyos lelki trauma lehet

De nem csak saját identitását illetően állított valótlant. Munkája kapcsán korábban több olyan rendőri erőszakról számolt be az idahói Coeur d'Alene-ben, amelyeknek ő volt az egyetlen szemtanúja és egyetlen esetben sem sikerült őket igazolni.

Legutóbb azt állította, hogy, miután as NCAAP helyi elnöke lett kapott egy kulcsot egy postafiókhoz, amelyben fenyegető leveleket talált. Amikor felvetődött, hogy azokat talán ő maga tette oda, annyit válaszolt: „Ez ostobaság. Milyen anya terrorizálná a saját gyermekét?”

Rovatok