Index Vakbarát Hírportál

Hitchcock-i horror tombol Szlovéniában

2015. június 12., péntek 15:02 | aznap frissítve

A fészekrakás idején emberekre támadnak a varjak Ljubljanában és más szlovén városokban, írja az MTI az Index.hr-re hivatkozva. 

A varjak igazi veszélyé váltak és egyre agresszívebbek

- mondta Marko Jonozovic, a helyi erdészeti intézet munkatársa a szlovén sajtónak.

A Szlovénia területén több tízezer varjúpár él. A hivatásos vadászok szerint kiirthatatlanok, nagyon gyorsan szaporodnak, jól alkalmazkodnak és intelligensek. Ljubljanában azzal próbálkoztak, hogy elriasztásukra felvételről naponta többször lejátszották a keselyű hangját, de a varjak nagyon gyorsan rájöttek, hogy nincs valós veszély, és már nem vesznek tudomást természetes ellenségük vijjogásáról. Újabban az is felmerült, hogy sólyompárokat költöztetnének a városba, hogy azok védjék a lakókat a nemkívánatos vendégektől.

Egy hónapja Berlinből jelentette a Bild, hogy agresszívvé váltak a varjak, járókelőkre és biciklisekre támadnak, ha közel mentek a fészkükhöz. Állítólag a támadás során csak rárepülnek az emberek fejére, a csőrüket nem használják - mondjuk vérmérséklet kérdése, hogy ettől ki mennyire ijed meg.

Emberekre támadnak a varjak Berlinben

Tavaly írtuk, hogy a legújabb kutatások szerint a varjak olyan intelligensek, mint a hétéves gyerekek. Intelligenciájuk egyik megnyilvánulása, hogy képesek eszközöket használni, például döfködéshez botokat vagy horgonyokat, amikkel lárvákhoz jutnak. De értik a térfogat fogalmát is.

Ráadásul remekül alkalmazkodtak a városi élethez, a diókat például arra járó autókkal töretik fel. Nem véletlen, hogy a British Trust for Ornithology felhívást intézett az emberekhez, hogy küldjenek nekik a varjak viselkedését bemutató videoklipeket vagy leírásokat, hogy tanulmányozni tudják az intelligenciájukat.

Rovatok