Index Vakbarát Hírportál

Kamuérettségi lett a moldáv kormányfő veszte

2015. június 12., péntek 12:25

Alig száz nappal megválasztása után lemondott a moldáv kormányfő. Chirill Gaburici távozásának közvetlen előzménye, hogy a legfőbb ügyészség bekérette őt a hamisnak tűnő érettségijével kapcsolatban.

A 39 éves politikus középfokú végzettségével kapcsolatban már áprilisban kételyek merültek fel. Iskolájában állították, ott nem végezte el tanulmányait, Gaburici nevére ők sosem állítottak ki érettségi bizonyítványt, amelynek alapján felvételt nyert a főiskolára.

„Ez nem visszavonulás, hanem előrelépés, amellyel remélem, hogy új parlamenti koalíció születhet” – mondta Gaburici.

Könnyen lehet, hogy az érettségivel kapcsolatos gyanú igaz, ám kétségtelen, hogy az ügy azután került elő komolyan, hogy Gaburici a korrupció elleni harc nevében azt követelte az államfőtől, érje el a legfőbb ügyész és a Moldáv Nemzeti Bank elnökének menesztését.

Véletlenül jött ember

Gaburici 2012-től az azerbajdzsáni Azercell Telekom vezetője volt, tavaly jött vissza a 3,5 milliós Moldovába. Az anyanyelve mellett oroszul, franciául és angolul beszél, hibbija az autóversenyzés, több raliversenyen indult.

Kinevezése váratlan volt, egyrészt mert az üzletember ismeretlen volt a politikában, másrészt azért, mert kevesen számítottak rá, hogy nem Vlad Filat marad a kormányfő a 2014. decemberi választások után. Az által vezetett Liberális Demokraták ugyan csak másodiknak futottak be, de szövetségeseinek eredményeivel meg tudták őrizni a parlamenti többséget a győztes szocialisták előtt.

Filatra azonban pártja és koalíciós partnere 42 szavazatot adott le a szükséges 51-ből, így nem léphetett ismét hivatalba. Az államfő ezután kérte fel Filat közeli ismerősét, Gaburicit, így végül összeállt az EU-párti hármas koalíció.

Az ismeretlenségből előkerült politikus elsősorban a korrupció elleni küzdelemre igyekezett felépíteni népszerűségét.

Különösen azután, hogy nyilvánosságra került az a Nemzeti Bank felkérésére készített amerikai független cég által készített jelentés, amely feltárta, hogyan lopott el egymilliárd dollárt egy 28 éves oligarcha három, irányítása alá került bankból. A felvett hiteleket Ilan Shor egyszerűen nem fizette vissza és külföldre menekítette. 

Május elején a szervezők szerint 40 ezres – a rendőrség szerint 15 ezres – tüntetés volt, ahol a tömeg a kormány lemondását követelte az ország GDP-jének 12 százalékát kitevő csalás miatt.

Gaburici szóba állt a tüntetőkkel, mondván, nem lopott el egymilliárdot, nem adott ki senkinek kétes koncessziókat, és sok olyan követelést hall a tiltakozóktól, amelyeket ő is meg szeretne valósítani.

Ehhez kérte az államfő, Nicolae Timofti segítségét. A múlt héten lemondással fenyegetőzött arra az esetre, ha nem sikerül elérnie a legfőbb ügyész és a Moldáv Nemzeti Bank elnökének távozását, hogy nyílt versenyben „becsületes emberek” ühessenek a helyükre.

A kormányfő arra hivatkozott, hogy az ország szétlopásának megakadályozásához, az átlátható banki és biztosítói szféra megteremtéséhez a kormánynak nincsen elég eszköze.

Gabiruci nem nyilatkozott érettségiének valódíságáról, csupán azt mondta, sajnálja, hogy a politikai viták középpontjába az ő végzettségének léte vagy nem léte került. Ettől a felesleges tehertételtől akarja megszabadítani a kormányt, az új többség kialakításához.

Rovatok