Index Vakbarát Hírportál

Pályaudvarokat leptek el az Olaszországban ragadt menekültek

2015. június 12., péntek 21:58

Több száz menekült táborozott le a milánói központi és a római Tiburtina vasúti pályaudvarokon az utóbbi hetekben. Az afrikai és közel-keleti országokból érkező menekültek Észak-Európába utaztak volna tovább, de a G7-csúcstalálkozó miatt nem kelhettek át az ideiglenesen lezárt határokon.

Rómában a rendőrség csütörtökön elzavarta az ott táborozókat, de péntekre újra összegyűltek. Milánóban több mint száz menekültet már átszállítottak szálláshelyekre, a pénteken is a pályaudvaron ragadóknak pedig a hatóságok egészségügyi ellátást nyújtanak, mert a rühesség elterjedésétől tartanak. Egy helyi orvos szerint a szorosan egymás mellett alvó menekültek között valóban könnyen terjed a fertőzés, de a pályaudvaron áthaladóknak nincs mitől tartaniuk. Közben a környélbeli üzletek vezetői is tiltakoznak, hogy a menekültek jelenléte rontja az üzletüket.

Máskor az Olaszországba érkezők a shengeni nyitott határokon viszonylag könnyen tudnak továbbutazni távolabbi úti célok – leggyakrabban Németország, Svédország vagy Norvégia – felé, de a G7-csúcs fokozott biztonsági intézkedései miatt most az átlagosnál is nagyobb nyomás nehezedik Olaszországra, ahol a jelenleg országszerte elszállásolt menekültek tömege a rendszer teherbírásának határát feszegeti.

Nem igazán kritizálhatom Olaszországot, hiszen megmentették legtöbbünk életét. De most hogy itt vagyunk, semmint nem tesznek értünk.

– mondta egy eritreai menekült, aki azt is elmondta, hogy a hazatérés nem opció, mert az országában diktatúra uralkodik, és bebörtönöznék őket.

Matteo Salvini, az Északi Liga nevű olasz párt vezetője a kormányt hibáztatja a káoszért, mert nem tudtak jelentősebb segítséget kiharcolni az Euróapi Uniótól. Ezt Paolo Gentiloni, az ország külügyminisztere is elismeri, szerinte is erélyesebb fellépésre lesz szükségük.

Rovatok