Index Vakbarát Hírportál

17 éves volt a legfiatalabb brit öngyilkos merénylő

2015. június 14., vasárnap 16:02

Szomorú rekordot állított föl Talha Asmal, egy 17 éves észak-angliai fiú: nagy valószínűleg ő lett legfiatalabb brit öngyilkos merénylő. A fiú nem Angliában, hanem az észak-iraki Baiji városában robbantotta fel magát egy autóban, több társával együtt, ahogy ezt az Iszlám Állam közösségi oldalain megjelent közleményből tudni lehet. A terrorista szervezet képeket is közé tett, amiken Asmal – vagy ahogy az ISIS közleményben hívják, Abu Yusuf al-Britani – és három másik fiatal, egy német, egy kuvaiti és egy palesztin férfi autók mellett áll és mosolyog. Valószínűleg ezekkel az autókkal együtt robbantották fel magukat pár órával később, szombat este.

Asmal a nyugat-yorkshire-i Dewsbury városában élt a családjával, de márciusban egy szintén 17 éves barátjával, Hassan Munshival együtt Törökországon keresztül Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A brit hatóságok még nem igazolták, hogy al-Britani és Asmal egy és ugyanazon személy, a képek alapján azonban ez biztosnak tűnik.

Asmal családja még márciusban kiadott egy közleményt, amiben arra kérték fiukat, hogy barátjával együtt térjen haza. A család „egyszerű yorkshire-i srácként” írta le a két fiút, akik jó tanulók voltak, fényes jövő állt előttük és olyan dolgok érdekelték őket, mint minden 17 éves kamaszt.

Az öngyilkos támadás, amiben Asmal is részt vett, egy átfogó támadás része, amit az Iszlám Állam az észak-iraki Szaláh ed-Dín kormányzóság ellen indít. Itt találhatók Irak legnagyobb olajfinomítói.

Rovatok