Index Vakbarát Hírportál

Két elnököt is letartóztatnának az Afrikai Unió kongresszusán

2015. június 14., vasárnap 17:22

Nem indul túl jól az Afrikai Unió johannesburgi kongresszusa, a résztvevő államfők közül ugyanis kettőt is le akarnak tartóztatni különböző hatóságok és csoportok. A szudáni elnök Omar al-Bashir ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságnak van elfogatóparancsa, az egyiptomi elnököt, Abdel-Fattáh esz-Szíszit pedig dél-afrikai jogászok akarják rács mögött látni, mindkettőjüket háborús és emberikség ellen elkövetett bűnök miatt.

Sziszí elfogatására a dél-afrikai Muzulmán Jogászok Szövetsége (MLA) nyújtott be kérelmet a dél-afrikai hatóságoknál, a csoport szerint ugyanis nemzetközi háborús bűnnek minősül, ahogy a hadsereg az elnök parancsára 2013 őszén feloszlatta a kairói Rábaa el-Adavíja mecset előtt és en-Nahda téren tartott tömeges tüntetéseket, amely akciók során egyes források szerint több mint ezer ember vesztette életét. A tüntetéseket a korábban megbuktatott, a Muzulmán Testvériséghez tartozó elnök, Mohamed Murszi támogatói szervezték.

Az MLA képviselői szerint van olyan érvényes jogszabály Dél-Afrikában, ami alapján le lehetne tartóztatni Sziszí elnököt. Elképzelhető, hogy éppen ezért az egyiptomi kormányfő végül úgy döntött, hogy nem megy el a kongresszusra és inkább kabinetfőnökét küldi el maga helyett.

Arra viszont teljesen biztosan van szabály, hogy a dél-afrikai hatóságoknak le kellett volna tartóztatniuk Omar al-Bashir szudáni elnököt, az ország ugyanis aláírta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Róma Statútumát, amivel vállalta,hogy segít bíróság elé állítani a háborús bűnösöket. Ehhez képest Bashir minden gond nélkül megérkezett, fényképezkedett a többi államfővel és még azt is mondta a sajtónak, hogy

mind nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, nincs semmi probléma

Probléma azért van, és erre a dél-afrikai bíróság is rájött, így vasárnap kiadtak egy parancsot, hogy bashir nem hagyhatja el az országot. Hogy a kormány ezután lépni fog-e és letartóztatják-e a népirtással vádolt vezetőt, azt nem tudni, de a helyzet mindenhogy kellemetlen. Ha nem teszik meg, akkor megszegik az ICC felé vállalt kötelezettségüket. Ha pedig végül mégis letartóztatják a szudáni elnököt, akkor az úgy fog tűnni, mintha csapdába akarták volna csalni a kongresszussal, ami pedig a többi afrikai ország felé lenne nagyon rossz üzenet, mert sok afrikai országban úgy gondolják, hogy az ICC igazságtalanul vádol afrikai vezetőket. A dél-afrikai vezetés azzal takarózik, hogy a kongresszus ideje alatt immunitást adott minden résztvevőnek.

Bashir ellen a 2003-ban indult, nagyjából 300 000 életet követelő darfuri konfliktussal kapcsolatban adott ki elfogatóparancsot az ICC 2009-ben és 2010-ben.

Rovatok