Index Vakbarát Hírportál

Farage pártját kitiltották a londoni Pride-ról

2015. június 15., hétfő 19:57

Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője kiakadt, mert a londoni Pride szervezői kitiltották pártját a rendezvényről – írja az Independent. A választási fiaskó után végül mégis a helyén maradt Farage felháborodott cikket írt a Daily Express-be, amelyben azt állítja, hogy Angliában indokolatlanul démonizálják a UKIP-ot.  

Új jelenség a brit politikában, hogy az UKIP-pal szemben bármilyen mértékű előítéletesség megengedhetőnek számít.

A pártot pont a Meleg Büszkeség menetéről, egy olyan eseményről tiltották ki, ami elméletileg éppen a toleranciát hirdetné, nem pedig a cenzúrát és a gyűlöletet. 

– írja Farage.

A Pride szervezői azután döntöttek a szélsőséges nacionalista párt kitiltásáról, hogy a londoni LMBTQ-közösségen belül szárnyra kapott, majdnem 2300 aláírást gyűjtött be egy petíció, amelyet ezért indítottak. „Az összetartás, nem a széthúzás erősítése a célunk, ezért higgyék el, nem volt könnyű meghozni a döntést, hogy kizárjunk egy csoportot” – mondják a szervezők.

Ennek ellenére ezúttal engedtek a petíciót aláírók kérésének. Peter Thatchell, melegjogi aktivista szerint nem helyes, hogy a Pride-ra engedjenek egy olyan szervezetet, amelyik egyébként a melegek házasságkötési joga ellen kempányol, illetve támogatja, hogy a vallási szervezetek diszkriminálhassák a homoszexuálisokat. Ennek fényében különösen érdekesnek tűnik, hogy a pártvezető egyébként szorgalmazta volna, hogy megjelenjenek az eseményen. 

Farage viszont azt állítja, hogy a UKIP párttagságában vannak melegek, akiknek a meleg közösség előtt viszont titkolniuk kell, hogy közük van a párthoz. Példaként Kellie Maloney esetét hozta fel, aki az előző parlamenti választásokon még a UKIP színeiben indult, idén viszont a konzervatívok oldalán bukkant fel – Farage szerint azért, mert a melegek részéről atrocitások érték a nacionalista párthoz való kötődése miatt.

Rovatok