Index Vakbarát Hírportál

Megölték Mr. Marlborót

2015. június 15., hétfő 10:28

Meghalt Mokhtar Belmokhtar terrorista vezető Ajdabiyában, Kelet-Líbiában egy légi csapásban – adta hírül a BBC a líbiai kormány nyomán.

Az USA szerint a légi csapás célzott és sikeres volt, de részleteket egyelőre nem közöltek. A Mr. Marlboróként és Félszeműként is ismert Belmokhtar halálhíre már korábban is többször felröppent. A Mr. Marlboro nevet azzal érdemelte ki, hogy többek közt cigarettacsempészésből finanszírozta a dzsihádot.

Belmokhtar Algériában született, már a nyolcvanas évek végén harcolt a szovjetek ellen Afganisztánban. Az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) egyik vezetője volt, majd saját milíciát alapított. 2013-ban egy algériai merényletben 800 túszt ejtettek, 40 embert, köztük több külföldit öltek meg.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint Belmokhtar az al-Murabitoun vezetőjeként is személyes kapcsolatban maradt az al-Kaidával.

2011 őszén Moammer Kadhafit, Líbia hivatalosan semmilyen tisztséget sem viselő vezetőjét fegyveres felkelők elfogták Szurt városában, majd a diktátort tisztázatlan körülmények között megölték. Líbia azóta káoszban van, nemzetközileg elismert kormánya Tobrukban, az egyiptomi határ közelében működik. Az iszlamista líbiai nemzeti kongresszus ezzel párhuzamosan Triploiban székel.

Rovatok