Index Vakbarát Hírportál

Drón végzett Bin Laden jobbkezével

2015. június 16., kedd 06:33

 Szinte bizonyos, hogy amerikai dróntámadásban megölték az arab-félszigeti al-Kaida (AQAP) jemeni vezetőjét – a BBC szerint az akció pénteken történt, a hírt a terrorista szervezet több forrása is megerősítette.

Terrorista titkár

 Nasszer al-Vuhajsi az AQAP feje – az al-Kaida nemzetközi hálózatának helyettes vezetője Ajman al-Zavahiri mögött –, akiért az Egyesült Államok 10 millió dollárt kínált fel tavaly ősszel annak, aki hiteles információt ad hollétéről. 

A Pentagon nem kommentálta al-Vuhajsi likvidálását, így nem tudni, milyen segítséggel bukkantak a 39 éves terrorista nyomára, és hivatalosan azt sem tudni, hogy valóban az amerikaiak likvidálták-e.

A dróntámadást a hírek szerint Hadramaut tartomány központjában, Mukallában hajtotta végre a CIA – nem pedig a hadsereg.

Áprilisban amerikai légi csapás végzett az AQAP fő vallási ideológusával, a szaúdi állampolgárságú Ibrahim Szulejman Mohamed ar-Rubejs muftival is – emlékeztetett az MTI. Megfigyelők akkor megjegyezték, hogy az Egyesült Államok AQAP elleni dróncsapásai a jemeni belpolitikai felfordulás ellenére, illetve az amerikai katonai tanácsadók kivonása után is folytatódhattak.

Al-Vuhajsi még Afganisztánban volt Oszama bin Laden bizalmasa, tekintélye az al-Kaida vezetője mellett eltöltött időszaknak volt köszönhető. 2001-ben hagyta el a közép-ázsiai országot, ekkor azonban Iránban letartóztatták és átadták Jemennek, ahol ítélet nélkül börtönbe került. 2006-ban szabadult, de már 2002-ben az AQAP vezetője lett, miután elődjével egy amerikai drón végzett.

Rovatok