Index Vakbarát Hírportál

EU-szkeptikusok miatt csúszik a brit népszavazás

2015. június 16., kedd 10:31

Mégsem tartja meg 2016. május 5-én az EU-tagságról szóló népszavazást Nagy-Britannia – írta a Reuters. A kormányfő már újraválasztása után jelezte, hogy 2017 előtt erre mindenképp sor kerül, a múlt héten pedig arra utalt, hogy ez már május 5-én megtörténhetne.

Aznap Észak-Írországban, Walesben és a végül Nagy-Britannia kötelékében maradt Skóciában is választás lesz, márpedig David Cameron pártjában sem támogatták, hogy a két eseményre egyszerre kerüljön sor. A konzervatívok érvei előtt a kormányfő meghajolt, így már bizonyos, hogy később lesz a referendum az EU-ból való kilépésről.

Az EU-szkeptikus toryk attól tartottak, hogy nem lesz elég idő a választási kampány miatt a népszavazás nyilvános megvitatására – és ezzel Cameron valójában a tagság megőrzésének esélyét kívánja növelni. A kormányfő nyíltan nem állt ki a kilépés mellett.

Cameron korábban azt mondta, szerinte „az emberek képesek lennének két döntést is meghozni egy napon", ám az időpont a választási bizottság döntésével is szembe ment volna.

A tory EU-szkeptikus csoportja attól is tart, hogy a kormányfő jelentős pénzt fog az EU-párti kampányra fordítani. Cameron biztosította őket arról, hogy  a kampányköltségek korlátai nem fognak tágulni.

Cameron azonban továbbra is kitart amellett, hogy 2017 előtt legyen népszavazás azután, hogy London újratárgyalja Brüsszellel a tagság feltételeit. Az azonban már a múlt héten kiderült, hogy a tárgyalások lassabban fognak folyni, mint ahogyan azt Cameron tervezte.

Rovatok