Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak három jakuzavezért

2015. június 16., kedd 12:00

Letartóztatták Japán déli, Kjúsu szigetén működő, Kudokaj nevű jakuza csoport három vezetőjét, írja az MTI. A három férfit azzal gyanúsítják, hogy kiterjedt pénzbeszedési rendszert működtettek.

A Kudokaj első számú vezetőjét, a 68 éves Nomura Szatut már szeptemberben őrizetbe vették, jelenleg bírósági eljárás folyik ellene gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjával. A most letartóztatott jakuzák a bizonyítékok szerint 227 millió jent (1,8 millió dollárt) fizettek be Nomura családtagjainak, akiknek 88 millió jen adót kellett volna befizetniük, de nem tették meg.

Japánban most először indítanak bűnvádi eljárást a pénzbeszedési rendszer miatt a jakuza tagjai ellen. Az alvilág körkörös kezességi rendszere és a bűnözők hallgatási fogadalmai miatt a hatóságoknak mindeddig nem sikerült összegyűjteniük olyan bizonyítékokat, amelyek hasonló bűnvádi eljárások elindításához elegendőek lettek volna.

A Kudokajnak mintegy 900 tagja van és a jakuza egyik legveszélyesebb csoportjának számít. Jellemzően Kjúsú szigetének északi részén tevékenykedik, ahol tagjai csak 2009 és 2013 között mintegy félszáz nagyobb bűncselekményt követtek el. Főképpen rajtaütések és zsarolások írhatók a számlájukra.

A rendőrség becslése szerint a japán alvilágnak összességében mintegy 80 ezer tagja van, közülük 41 ezer profi fegyveres bűnöző. A bűnözői csoportok gyakran beépülnek cégekbe vagy szélsőjobboldali szervezetekbe. Bevételeik zsarolásokból, hazárdjátékokból, prostitúcióból, fegyver- és drogkereskedelemből, tőzsdespekulációkból származnak, de érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon is.

Rovatok