Index Vakbarát Hírportál

Strasbourg: Ha gyalázkodnak a kommentelőid, fizess!

2015. június 16., kedd 17:26

Jogerős ítéletben mondta ki kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának fellebbviteli fóruma, hogy egy kereskedelmi céllal működő hírportál felelőssé tehető az oldalon megjelenő gyalázkodó kommentek miatt, írja az MTI.

A gyalázkodó kommentekkel kapcsolatos pereskedés 2013-ban kezdődött, miután az észt bíróságok 320 eurós (körülbelül 100 ezer forintos) pénzbüntetésre ítélték az egyik legnagyobb észt hírportált, a Delfit. A Delfi kommentelői a halálba kívánták és lezsidózták az egyik cikk egyik szereplőjét, egy balesetet okozó hajózási társaság vezetőjét. Az európai emberi jogi törvényszék szerint az észt bíróságok indokolt és arányos intézkedést hoztak, amikor pénzbüntetésre ítélték a lapot.

A Delfi oldalán ekkor értesítési és eltávolítási (notice and takedown) rendszer működött, írja az Átlátszó.Ez azt jelenti, hogy az oldalon bárki előzetes moderáció nélkül kommentelhetett, de ha ezek a kommentek valakit sértettek, ő ezt jelezhette a Delfinek, akik törölték a nem megfelelő kommenteket. Egy automata szűrő a vulgáris szavakat is szűrte a kommentek közül, de ezt könnyű volt kijátszani.

Az immár végleges ítélet szerint a honlap azért tehető felelőssé, mert a hozzászólások szélsőségesek voltak és a haladéktalan eltávolításukra tett intézkedések nem voltak megfelelőek. A bíróság  egy másik érve az volt, hogy a sértett fél csak nagyon nehezen tudott volna közvetlenül a gyalázkodó kommentek íróitól elégtételt venni, ezért, ha a szolgáltató büntetlen marad végső soron a jogainak megsértése orvosolatlanul maradt volna. A büntetés pedig semmi esetre sem nevezhető túlzónak az ország egyik legnagyobb hírportálja számára, áll az ítéletben.

Rovatok