Index Vakbarát Hírportál

Az évszázad szökése: a börtön varrónője segítette a rabokat

2015. június 17., szerda 12:07

Továbbra is több mint 800 rendőr keresi azt a két fegyencet, David Sweatet és Richard Mattet, akiknek a szökése bejárta a világsajtót. New York államban a dannemorai Clinton-börtönből úgy  szöktek meg, hogy egy fúróval átfúrták a fémfalakat, majd a börtön vízvezeték-hálózatán és egy csatornafedőn keresztül az utcára jutottak. Utoljára pénteken este 10:30-kor a létszámellenőrzéskor látták őket, és szombat hajnalban 5:30-kor a reggeli névsorolvasáson már  nem voltak meg.

A hatóságok szerint a szökésben segítette a bűnözőket Joyce Mitchell, aki varrónőként dolgozott a  börtönben . Mitchelltől kaphatták a fúráshoz szükséges szerszámokat. A nőt letartóztatták, férje pedig annak ellenére meglátogatta a börtönben, hogy a CBS informátora szerint a nő többször is  lefeküdt  Mattel a börtönben.  

Az eredeti terv szerint állítólag a nő kocsival várta volna őket a szökésük után, de végül kihátrált. Nem tudni, mi volt a B-terve a szökevényeknek. A rendőrökhöz nem érkezett bejelentés a környéken ellopott autóról, ezért még mindig a közelben keresik őket.

A nőt felfüggesztették álllásából: a börtönben varrást és varrógép-szerelést tanított a raboknak. Azt még vizsgálják, hogy önszántából vagy fenyegetés hatására segített Mattéknek. Az is felmerült, hogy azt tervezhették, együtt megölik a nő férjét.

Rovatok