Index Vakbarát Hírportál

Kerítést építenek a magyarok, miközben ők maguk tízezrével hagyják el az országot

2015. június 17., szerda 16:34 | aznap frissítve

Hidegháborús emlékeket idéző magyar húzás, túl lassan reagáló Európai Unió, az országot elhagyó több tízezer magyar: a nemzetközi sajtó is rögtön beszámolt a Szijjártó Péter által bejelentett Nagy Déli Vasfüggönyről.

Reuters: Régi emlékeket idéz

A Reuters hírügynökség tudósítása (ezt vette át például a Daily Mail) több kommentárt is hozzáfűz a szerdán bejelentett, a szerb-magyar határt lezáró kerítés híréhez:

A Reuters tudósítás többek közt azt emeli ki Szijjártó beszédéből, hogy Magyarország nem várhat arra, hogy az EU országai megtalálják a közös megoldást. A kerítés felállítása a miniszter szerint nem sért nemzetközi jogot, és a tervet majd július 1-jén magas szintű találkozón beszélik meg a szerbekkel.

AP: Biztonságossá nyilvánítjuk, ami az EU szerint nem az

Az AP News kommentárok nélkül számol be a bejelentésről, és bővebben idézi Szijjártó magyarázatát. Felidézi azt a múltheti törvényjavaslatot is, miszerint Magyarország biztonságos országgá fog minősíteni minden EU-tag és tagjelölt országot, hogy így például ne kelljen befogadnia a Szerbiából és Görögországból érkező menekülteket.

Az Unió szerint azonban ezek az országok nem rendelkeznek megfelelő infrastruktúrával, mely garantálná a menekültek biztonságát.

Telegraph: Lassú az EU

A Telegraph konzervatív brit lap is azt emeli ki, hogy az Unió túl lassan reagál. A többi tudósításhoz hasonlóan ismerteti a számokat, miszerint Magyarországon idén már több mint 53 ezren kértek menedékjogot, miközben ez a szám tavaly összesen volt 43 ezer, 2012-ben pedig még csupán 2150.

A Telegraph megjegyzi, a bejelentés a kormány bevándorlóellenes kampányának kellős közepén érkezik, melynek során "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!"-feliratú óriásplakátokat is kihelyeztek.

BBC: Közben magyarok tízezrei is lelépnek

A plakátkampányt, sőt a bevándorlók által terjesztett terrorizmusra is rákérdező nemzeti konzultációt a BBC híre is megemlíti, kiemelve, hogy az ENSZ-nek reakcióként saját ellenkampányt kellett indítania, melyben a magyar társadalomba sikerrel integrálódott menekülteket mutatnak be.

A BBC ugyanakkor megjegyzi: mindeközben Magyarországot is elhagyja több tízezer magyar, utalva ezzel a többek közt Nagy-Britanniába irányuló tömeges kivándorlásra.

Rovatok