Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a szlovénok Koszovó korábbi kormányfőjét

2015. június 17., szerda 17:13

A szlovén hatóságok egy 2006-ban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján szerdán őrizetbe vették Ramush Haradinaj egykori koszovói kormányfőt, számolt be az MTI.

A politikus, aki jelenleg parlamenti képviselő, németországi hivatalos látogatásáról tartott hazafelé. Pártja, a koszovói törvényhozásban jelenleg ellenzékben lévő Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) közölte: a politikust megakadályozták abban, hogy felszálljon a Koszovóba induló repülőre.

Haradinaj az 1998-99-es koszovói harcok idején az albán többségű Koszovó Szerbiától történő elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A belgrádi hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. 

Az 1968-ban született, albán nemzetiségű, muszlim vallású Haradinaj 1989-ben elhagyta Jugoszláviát, és Svájcban kért politikai menedékjogot, ahol a szerb sajtó szerint egy ideig éjszakai klubok kidobóembereként dolgozott. Ott csatlakozott a Koszovói Nemzeti Mozgalomhoz, amelyből később az UCK megalakult. 1996-ban Albániába került, ahol állítólag diverzánskiképzést kapott, majd Koszovóban egyes állítások szerint  megszervezte a fegyvercsempészetet. 1998-ban a metohijai operatív övezet parancsnoka lett, és a vád szerint parancsnoksága alatt követték el a bűncselekményeket. 

A hágai törvényszék az elsőfokú eljárásban, 2008 áprilisában felmentette a terhére rótt 37 vádpont alól. A fellebbezési tanács azonban 2010 júliusában megsemmisítette a felmentő ítéletet, arra hivatkozva, hogy a tanúkat megfélemlítették. A pert hat vádpont  alapján tavaly felújították.

Rovatok