Index Vakbarát Hírportál

Ámokfutó Grazban: 3 halott, 34 sérült

2015. június 20., szombat 13:42 | aznap frissítve

Cikkünk folyamatosan frissül.

Ámokfutó hajtott szándékosan a tömegbe valamivel dél után Grazban – írja az MTI. A Kleine Zeitung tudósítása szerint három ember meghalt, 34-en megsebesültek, ebből 10-en súlyosan, egy ember életéért küzdenek az orvosok.

Az egyik halott egy 7 éves, kerékpárral közlekedő kisgyerek, akit hiába próbáltak újraéleszteni a helyszínen. A másik egy motorral közlekedő nő, a harmadik pedig egy férfi. A helyszínre hatvan mentőautó érkezett. Az osztrák autóklub négy helikoptert küldött Grazba, hogy a sérülteket mielőbb kórházba szállíthassák.

Válogatás nélkül gázolta az embereket

Szemtanúk szerint a férfi legalább 100-150 kilométeres óránkénti sebességgel hajtott a Kaiser Josef tértől a Herrengassén keresztül. Többször felhajtott a járdára, nekiment a kávézók teraszán lévő asztaloknak, járókelőket gázolt el, míg végül egy üzletnek ütközött. A Der Standard azt írja, a terepjáró sofőrje először a Kaiser Josef téren ütött el egy biciklist, majd az Opera kávézója környékén támadt gyalogosokra, mielőtt végigszáguldott a Hamerlinggassén és a Herrengassén.

Egy szemtanú az osztrák közszolgálati médiának (ORF) azt mondta, a sofőr néhány gyalogost úgy ütött el, hogy azok nekicsapódtak a szélvédőnek, átrepültek a járművön, majd a hátsó részén értek földet. Egy másik szemtanú azt mondta, először azt hitte, lövöldöznek, mert az autó több karosszéket is magával sodort, és ez hatalmas csattanásokkal járt.

Az ORF szerint az ámokfutó válogatás nélkül hajtott neki járókelőknek. Az utcákon pánik tört ki, az emberek az épületekbe menekültek.

A város polgármestere, Siegfried Nagl is a közelben volt, amikor az eset történt, a Vespája visszapillantó tükrében látta az eseményeket, mint mondta

a sofőr direkt a járókelők közé hajtott, láttam, ahogy áthajtott egy nőn.

A beszámolók szerint, miután az elkövető kiszállt a zöld dzsipjéből, késsel támadt a járókelőkre, és többeket megsebesített. Ezt a grazi rendőrfőnök, Kurt Kemeter is megerősítette a Kleinen Zeitungnak.

A rendőrök a férfit később elfogták. Beszámolók szerint az elkövető egy 26 éves, bosnyák származású osztrák férfi. Az osztrák rendőrség szerint nem terrorcselekmény történt, az elkövető családi és mentális problémákkal küzd.

A tudósítások szerint a környék tele van rendőrségi autókkal, több tucatnyi mentővel, és sokkos állapotban lévő emberekkel, akiket hangosbemondókon keresztül nyugtattak meg a hatóságok. A városban összeomlott a mobilhálózat, mivel mindenki próbálja utolérni a szeretteit.

A stájer tartomány kormányzója, Hermann Schützenhöfer szerint egy elmebeteg, magányos merénylő követte el a tettet, amire

nincs mentség, nincs magyarázat.

A rendőrség lezárta a grazi belvárost, és kiürítették a város főterét is. A történtek miatt a Herrengasse utcában több üzlet bezárt.

Rovatok