Index Vakbarát Hírportál

Kína ezer négyzetkilométernyi területet bérelne az oroszoktól Szibériában

2015. június 20., szombat 13:01

Egy kínai cég tárgyalásokat folytat Oroszországgal: egy 115 ezer hektáros területet bérelnének növénytermesztéshez és állattenyésztéshez Kelet-Szibériában, írja a BBC. A helyi önkormányzati vezetők és a Huae Sinban nevű kínai vállalat már tárgyalnak, a Tass hírügynökség szerint egy szándéknyilatkozatot is aláírtak.

A több százmillió dollárról szóló bérleti szerződést a cikk szerint 49 évre kötnék. A transzbajkáli régió kormányzója szerint az üzletet egy éven belül megköthetik, a tervek szerint legalább ezer embernek adna munkát a terület, kínaiaknak és oroszoknak egyaránt. Kínának egyébként nem ez lenne az első ilyen üzlete: több országban is bérelnek területeket.

A Moszkvai Állami Egyetem egyik professzora szerint első ránézésre nem tűnik túl praktikusnak egy ekkora területet bérelni ott, a termelést nagyon megnehezítheti a talaj minősége és a zord éghajlat. Növényi olaj kitermelésről is beszéltek az üzlet kapcsán, de a professzor szerint a napraforgó meg sem terem azon a területen. Szerinte kemények a kínaiak, de azzal a klímával nekik sem lesz egyszerű. Lehet, hogy az üvegházas növénytermesztést fogják választani.

A növénytermesztés és állattenyésztés nehézségeitől függetlenül, a cikk szerint ez is egy újabb alkalom, hogy a két ország egyébként is javuló viszonya tovább fejlődjön. A cikk által idézett 

Rovatok