Index Vakbarát Hírportál

Összecsapott a rendőrséggel a szlovák szélsőjobb

2015. június 20., szombat 22:35

Soha nem látott egységben 6000 ember jelent meg szombaton Pozsonyban a szlovák szélsőjobb szervezetek demonstrációján. A tüntetést Európa iszlamizációja és a tervezett brüsszeli menekültkvóták ellen szervezték.

A rendezvényt a szlovák készenléti rendőség felügyelte. Lukáš Kopáč szervező több alkalommal kérte a résztvevőket, hogy tartsák be a rendet, de ez nem sikerült.

Már akkor sor került kisebb összecsapásokra, amikor a pozsonyi Főpályaudvar előtt gyülekező szlovák futballklubok ultrái és szlovák szélsőjobboldali csoportok elindultak a demonstráció helyszínére. Az elnöki palota előtt a menetből házilag barkácsolt könnygázgránátot dobtak a rendőrökre. A férfit a rendőrök kiemelték a tömegből; most elmagyarázhatja nekik, honnan szerezte a gránátot.

A Hodža téren gyülekező 200 antifasiszta blokádot húzott a menet tervezett útvonalán, de a rendőrség szétválasztotta a feleket. Üvegdobáláson kívül komolyabb összecsapásra nem került sor. Az ellentüntetők kiáltványa szerint a rasszizmus és a fasizmus ellen, a menekültekkel való szolidaritás jegyében demonstráltak. Mások arra figyelmeztettek, hogy a szétaprózódott szlovák szélsőjobb megkezdte választási kampányát a 2016-os parlamenti választásokra.

„Szerencsés fehér napot!” – kezdte a beszédét Marian Kotleba, Besztercebánya megye elnöke és a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk párt elnöke, aki szerint egyetlen bevándorló is sok Európában. „Felakasztani! – kiáltotta a tömeg, amikor Kotleba, bejelentette, az ő dolguk lesz, hogy a parlamentben található árulókról gondoskodjanak.

Kotleba vádolta a kvóta-tervezetet megszavazó Európa Parlamenti szlovák képviselőket is. A tömeg ekkor kezdte el azt kiáltozni, hogy „hazaárulók!

A demonstráció alatt nemzetközi kerékpárversenyt tartottak Pozsonyban. Nagyjából 300 tüntető behatolt a verseny területére, és verekedést provokáltak a nézőkkel. A versenyt átmenetileg félbe kellett szakítani. Máshol hat rendőrautót rongáltak meg a demonstrálók, 25 embert letartóztattak.

A rendezvény befejezése után a demonstrálók egy része a Kormányhivatal épülete elé ment. Mások a Főpályaudvar előtt iszogatnak, állandó rendőri jelenlét mellett.

Rovatok