Index Vakbarát Hírportál

Athén kiutat keres az adósságválságból

2015. június 21., vasárnap 01:15

Görögország új javaslatokat dolgoz ki a nemzetközi hitelezőinek, hogy sikerüljön egyezségre lépnie az államcsőddel fenyegető görög adósságválság ügyében – mondta szombaton Alekosz Flamburarisz, a kormányzás összehangolásáért felelős görög államminiszter.

Két nappal az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek hétfői, brüsszeli találkozója előtt a tárcavezető arról beszélt, hogy a hitelezők – az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank – nem lesznek megelégedve az általuk tett gesztusokkal.

Az AFP úgy tudja, Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi véleménycikkében azt írta: Angela Merkel német kancellárnak világos döntést kell hoznia a hétfői ülésen.

Az MTI szerint Flamburarisz azt mondta, azzal az elhatározással indulnak Brüsszelbe, hogy további kompromisszumokat kössenek anélkül, hogy olyan intézkedések megtételére kérnék őket, amelyeket a korábbi görög kormányok megtettek. Nem akarnak olyan egyezséget kötni, ami kevés reményt adna Görögországnak az adósságai visszafizetésére.

A holtpontra jutott tárgyalások és a határidő közelsége miatt Flamburarisszal szombaton telefonon egyeztethet a kérdésről Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Görögországnak június 30-án kell törlesztenie az IMF-nek 1,6 milliárd eurót. Ha nem fizet, államcsődre, illetve az eurózónából való kilépésre számíthat.

Rovatok