Index Vakbarát Hírportál

55 leselejtezett brit páncélautót kapott Ukrajna

2015. június 21., vasárnap 12:23 | aznap frissítve

Megérkezett Ukrajnába 55 brit gyártmányú Saxon páncélozott szállító harcjármű, írja az MTI. A kijevi hadműveleti parancsnokság közben vasárnap ismét intenzív szakadár tüzérségi támadásokról adott hírt, közleménye szerint az utóbbi 24 órában nyolcvanháromszor sértették meg a tűzszünetet a kelet-ukrajnai frontvonal mentén.

Ukrajna korábban 75 darab, hadrendből kivont gumikerekes Saxont vásárolt 3,8 millió dollárért Nagy-Britanniától. Az első húsz PSZH már márciusban megérkezett Ukrajnába. A most megkapott járművekből 20 mentőautóvá lesz átalakítva a frontnál megsebesült katonák evakuálására.

Megint lőttek, ropogtattak

A kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnapi közleményében arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában a legsúlyosabb a helyzet változatlanul Donyeck környékén volt, ahol az éjjel a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán lévő öt településre - Krasznohorivkára, Opitnére, Piszkire, Marjinkára és Avgyijivkára - nyitottak tüzet a szakadár erők a minszki egyezmény által tiltott 120 milliméteres aknavetőkkel. Opitnét ezen kívül 152 milliméter kaliberű tarackágyúkkal is lőtték.

A frontvonal Luhanszk megyei szakaszán a megyeszékhelytől északra fekvő településeknél, valamint onnan nyugatra, Popaszna és Trojicke településeknél lévő katonai állásokat támadták nagy kaliberű aknavetőkkel. A parancsnokság közleménye szerint a reggeli órákban sem szűntek meg a tüzérségi csapások, amelyeket az oroszpárti fegyveresek főnként Donyeck környékére összpontosítottak.

A donyecki kormányzóság adatai szerint a Donyeck melletti Marjinka településen több mint ezer középület és lakóház omlott össze a június 3. óta tartó folytonos tüzérségi csapások következtében. A településen a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanása előtt csaknem 88 ezren laktak, mostanra 72 ezren maradtak. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai megfigyelőmissziója legfrissebb, a hét végén közzétett jelentésében megerősítette, hogy felerősödtek a szakadár tüzérségi támadások az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alá tartozó donyecki repülőtér és a környékén fekvő települések ellen.

Feszült a helyzet az Azovi-tenger partján

Mariupol kikötővárostól keletre, közvetlenül a frontvonalnál fekvő Sirokine falunál EBESZ-megfigyelők jelezték, hogy a szakadárok nem engedték be őket az egyik, nehézfegyverek tárolására kijelölt területre, pedig a megfigyelők szerint sok tarackágyú és aknavető hiányzik onnan.

Közben a fegyveres erők vezérkara arról adott hírt, hogy jelentősen csökkent idén a hadseregből dezertálók száma: míg 2014-ben még tömegesen, 10 ezren dezertáltak a fegyveres erőktől, addig idén mindössze körülbelül százan. Dezertálásért eddig 400 katona ellen született ítélet. Többségük pénzbírságot és felfüggesztett büntetést kapott, három katonát ítéltek fejenként 7 év börtönbüntetésre.

Rovatok