Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták az arab világ egyik legismertebb újságíróját

2015. június 21., vasárnap 19:07

A német rendőrség letartóztatta az al-Dzsazíra hírtévé egyik népszerű műsorvezetőjét, Ahmed Manszúrt a berlini Tegel repülőtéren. Manszúr arra készült, hogy elhagyja az országot - írja az MTI.

Az egyiptomi lapok szerint a németek Kairó kérésére tartóztatták le a műsorvezetőt.

Manszúr az arab világ legnézettebb tévécsatornájának munkatársa. Tavaly Egyiptomban 15 év börtönre ítélték a távollétében; azzal vádolták, hogy részt vett egy ügyvéd megkínzásában. A sértettet a Mubarak-érának véget vető, 2011 januárjában kitört felkelés napjaiban bántalmazták egy Tahrír téri irodában. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Manszúr is ott volt az ügyvéd megkínzásánál, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom több magas rangú tagjával együtt.

A Muzulmán Testvériséget támogatta

A szombat délutáni letartóztatást az első sajtóhírek szerint az Interpol intézte, méghozzá egy Egyiptom által kiadott nemzetközi körözés alapján. Ezt Manszúr is megerősítette egy, a reptéren készült videofelvételen. Az 52 éves Manszúr szerint annak ellenére tartóztatták le, hogy dokumentummal tudta igazolni, hogy az Interpol elutasította Egyiptom kérelmét. A szóban forgó levelet az al-Dzsazíra még szombaton nyilvánosságra hozta.

Az egyiptomi-brit kettős állampolgárságú Manszúr a kairói bíróság vádjait (lopás, emberrablás és nemi erőszak) kitalációnak nevezte, és

értetlenül fogadta, hogy egy olyan állam, mint Németország támogatja az egyiptomi diktatúrát.

Manszúr – hasonlóan a katari székhelyű al-Dzsazírához – nyílt támogatója a 2013-ban a hadsereg által elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget. Sohasem mulasztja el, hogy a műsoraiban szóba hozza a hadsereg-főparancsnokból lett elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi vezette rezsim véres tömegmészárlásait. (Ezzel a Murszi-párti tüntetések feloszlatásakor, illetve a testvériség ellen folyó hadjárat közben meghalt emberekre utalt; az ő számukat két-háromezerre becsülik.)

Míg az egyiptomi sajtó szerint Kairó éppen Manszúr kiadatásán dolgozik, az újságíró egy szombat esti videóban arról beszélt, hogy nincs semmiféle együttműködési megállapodás a két ország igazságügyi hatóságai között. Hozzátette: 

Sajnálatomra közölték velem, hogy nem egyiptomi, hanem német kezdeményezésre vettek őrizetbe [...] ami azt a gyanút kelti, hogy [Németország] összejátszik az egyiptomi rezsimmel. [Német] ügyvédem közölte: elképzelhető, hogy a személyemre vonatkozó titkos megállapodást kötöttek.

Manszúr szerint mindez az egyiptomi elnök június eleji, berlini látogatásával függ össze. Még Berlinben műsort készített Guido Steinberg ismert német iszlámszakértővel; ő azt mondta, az egyiptomi államfő látogatása annak köszönhető, hogy az egyiptomi demokratizálódás helyzetével kapcsolatos eddigi német fenntartásokat mostanra felülírták a gazdasági és egyéb érdekek.

Három napig kínozták az ügyvédet

Egyiptomban az al-Dzsazíra több újságírója ellen folyik eljárás. Sokan a hét végi fejleményekre is a Katar és Egyiptom közötti, két éve tartó folyamatos ütésváltás legújabb részeként tekintenek. Mások szerint Manszúrt a különböző, nemzetközileg keresett terroristákkal készített interjúi is gyanúba keverhették; nemrég például az al-Kaida szíriai ágának, az an-Nuszra Frontnak a vezetőjével készített interjút.

Az ellene folytatott egyiptomi eljárásban emelt vádak szerint a Muzulmán Testvériség tagjai a 2011-es felkelés káoszában elfogtak egy ügyvédet, akiről azt állították, hogy valójában a Mubarak-rendszer egyik belbiztonsági tisztje. A bíróság szerint a hírt a Tahrír téren lévő tüntető tömegek soraiban terjesztették, így próbálva meg a népet a biztonsági erők ellen hangolni, és a saját oldalukra állítani.

Az ügyvédet, Oszáma Kámelt állítólag három napig kínozták. A történtekről videó is készült, de ezen Manszúr nem látható.

Manszúrt a Moabit kerületi börtönbe szállították. Bírósági források szerint a több konzulátust és kormányképviseletet is érintő tárgyalások a jövő héten érhetnek véget, de a kormánynak akkor is vétójoga van, ha a bíróság Manszúr kiadatása mellett döntene.

Rovatok