Index Vakbarát Hírportál

400 méter hosszú alagutat ásott az Iszlám Állam

2015. június 22., hétfő 20:47

Négyszáz méter hosszú alagutat találtak a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) a török-szíriai határnál fekvő Tell-Abjad városánál. A föld alatti járatot az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet dzsihadistái ásták, mondta Redur Xelil, a kurdok egyik szóvivője. A félkész alagutat az észak-szíriai Tell-Abjad múlt heti visszafoglalása után fedezték fel kurd fegyveresek. Hozzátette, nem világos, hogy a dzsihadisták Törökországba akarták-e átvezetni a járatot, mivel az alagút egy helyen kétfelé ágazik.

A város a dzsihadisták egyik kiemelt utánpótlási útvonalán, mindössze 80 kilométerre fekszik a terrorszervezet fellegvárának számító észak-szíriai Rakkától. Hétfőn több mint kétezer kurd menekült tért vissza a három kilométerre fekvő török Akcakale városából Tell-Abjad területére, miután a kurd erők megnyitották a határt. A kurdok hétfőn folytatták offenzívájukat, és benyomultak a Rakkától 50 kilométerre fekvő Aín-Issza város területére.

Múlt héten Törökország azzal vádolta az Észak-Szíriában harcoló kurd erőket, hogy kiűzik az általuk elfoglalt területekről a civil lakosságot, és aggodalmát fejezte ki a Tell-Abjad környékén élő arabok és türkmének miatt. Az YPG visszautasította a vádakat, és arra biztatta a polgári lakosokat, hogy térjenek vissza a szíriai kurdok által ellenőrzött településekre.

Vannak gondok a kiképzéssel

Közben nehezen indul az amerikai védelmi minisztériumnak a mérsékelt szíriai felkelők kiképzését célzó programja. A Pentagon főnöke, Ash Carter néhány napja arra hívta fel a figyelmet, hogy gondjaik vannak a megfelelő számú mérsékelt ellenzéki toborzásával, egy hétfői arab sajtójelentés szerint pedig a potenciális harcosok is tömegesen hagyták ott a kiképzést, amikor megtudták, hogy a részvétel egyik előfeltétele szerint nem harcolhatnak Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánycsapatai ellen.

A tervek alapján három év alatt évente ötezer harcost képeznének ki Törökországban és Jordániában létrehozott táborokban. Az amerikai kongresszus által jóváhagyott program három kijelentett célja: az Iszlám Állam elleni küzdelem, a mérsékelt ellenzék által ellenőrzött területek védelme és a politikai megoldás előmozdítása Szíriában, írja az MTI.

A The Syrian Observer független hírportál szerint a szóban forgó projektre, valamint egy párhuzamos, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) az ellenzéki harcosok kiképzését és felfegyverzését célzó titkos programjára eredetileg hatezren jelentkeztek, de közülük csak ezerötszázan jutott át a szűrőn.

Rovatok