Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték az ideiglenes román miniszterelnököt

2015. június 22., hétfő 18:33 | aznap frissítve

Klaus Iohannis román államfő Gabriel Oprea belügyminisztert, nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé arra az időszakra, amíg Victor Ponta miniszterelnök képtelen ellátni hivatalát. A térdszalagműtéten átesett Victor Ponta egészségi állapotára hivatkozva levélben kérte az elnöktől, hogy néhány hétig ruházza át helyettesére a kormányfői teendőket.

A Digi 24 hírtelevízió szerint Iohannis az ideiglenes kormányfő kinevezése előtt orvosi igazolást kért Pontától, amelyből kitűnik, hogy nem tudja ellátni hivatalát. A román jobbközép ellenzék azt állította a korrupciógyanúba keveredett szociáldemokrata kormányfőről, hogy az ügyészségi vizsgálat elől menekült kórházba, írja az MTI.

Pontát, aki egy kosárlabda-mérkőzésen sérült meg, június 15-én műtötték meg egy törökországi klinikán: akkor saját hatáskörben, korlátozott jogkörökkel bízta meg Opreát péntekig a kormány operatív vezetésével.

Új nemzetvédelmi stratégiát mutattak be

Főleg Oroszországgal összefüggésbe hozható fenyegetésekkel számol a 2015-2019-es időszakra vonatkozó román nemzetvédelmi stratégia, amelyet hétfőn ismertetett Klaus Iohannis államfő a bukaresti parlament együttes ülésén. Románia a NATO-országok kollektív védelmére és saját intézményrendszere megerősítésére alapozza nemzetvédelmi stratégiáját, mondta az államfő.

Az új védelmi stratégia szerint Romániának a keleti szomszédságában előidézett instabilitás, a Fekete-tenger térségének befagyott konfliktusai, az energetikai piacok „eltorzítása", a kibertámadások, a terrorizmus jelentenek fenyegetést. A dokumentum egyetlen államot sem nevez meg a fenyegetések között, azonban Oroszország hatalmi törekvéseinek tulajdonítja a Fekete-tenger térségének erősödő ingatagságát.

Rovatok