Index Vakbarát Hírportál

Levetetné a konföderációs zászlót Dél-Karolina republikánus kormányzója

2015. június 22., hétfő 23:00 | aznap frissítve

Nikki Haley, Dél-Karolina állam kormányzója azt mondta, vegyék le a konföderációs zászlót Charlestonban az állami törvényhozás épülete elől, írja a BBC. Haley szerint a zászló olyan szimbólum, ami megosztja az embereket. Várhatóan a héten lehet szavazás a már így is egy másik helyről áthelyezett zászlóról az állami törvényhozásban.

A kérdésben már a 2016-os elnökválasztásra készülő republikánusok közül is egyre többen mondtak véleményt. Az állam egyik republikánus szenátora, és elnökjelölt apsiránsa, Lindsey Graham ott volt a kormányzóval a bejelentésen is.

A zászlóvita azután került újra napirendre Dél-Karolinában, hogy múlt héten egy fehér rasszista fiatal agyonlőtt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban. A 21 éves Dylann Roof az egyik róla előkerült képen egy konföderációs zászlót tart a kezében.

A konföderációs zászlót 1861 és 1865 között a polgárháborúban használták a rabszolgatartó déli államok. Sokak szerint azonban többet jelent egy történelmi emléknél, lényegében a fehér felsőbbrendűség szimbóluma, és mint ilyen, sokak jóérzését sérti.

Ugyanakkor a Sons of Confederate Veterans szervezet bejelentette, hogy harcolni fog a zászló eltávolítása ellen. Mint mondták, a zászló a múltat jelképezi, nem a gyűlöletet, és részvétüket fejezték ki a templom felé, ahol a támadás történt.

Texasban korábban úgy döntöttek, hogy a vita miatt nem engedik meg ennek a zászlónak a használatát az államilag kibocsátott rendszámtáblákon. A hagyományőrzők a szólásszabadság korlátozására hivatkozva perelték az államot, de a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy az államok vezetését nem köti az alkotmány szólásszabadságra vonatkozó klauzulája.

Rovatok