Index Vakbarát Hírportál

Bombával támadtak az afgán parlamentre

2015. június 22., hétfő 08:46

Az afgán erők likvidálták azt a hat tálibot, akik hétfő reggel megtámadták a parlamentet – közölte Ebdullah Karimi, afgán rendőrségi szóvivő.

Legalább négy nagy erejű robbanás rázta meg Kabul belvárosát hétfőn, jelentette több hírügynökség az afgán rendőrségre és szemtanúkra hivatkozva. A BBC szerint fegyveresek hatoltak be az afgán parlament épületébe. A tálibok elismerték, hogy ők szervezték az akciót.

A parlamentben épp most iktatták volna be az új védelmi minisztert, Masszúm Sztanekzait.

A támadás egy öngyilkos merénylő bombájával indult, ezután több, a közeli épületekben elrejtőzött fegyveres vette tűz alá a parlamentet – értesült a Reuters.

Az afgán hatóságok szerint a képviselők biztonságban vannak. Ennek némiképp ellentmond, hogy a parlament üléstermében is sűrű füst volt. Egyelőre 19 sebesültről tudni.

Az afgán hatóságok dél körül megerősítették, hogy a képviselők sértetlenül átvészelték a támadást, és mind a hat tálib támadót likvidálták.

A tálibok közölték, a támadást szándékosan a védelmi miniszter beiktatásához időzítették. Az akció újabb cáfolata annak, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseinek kivonulása után a nyugati katonai szakemberek által kiképzett helyi erők képesek ellenállni a táliboknak, akiket az Egyesült Államok 13 éve szorított ki a hatalomból, katonai beavatkozása révén.

Hétfőn a hárommilliós főváros egy másik negyedét is robbanás rázta meg.

A ellenőrzés visszaszerzéséért harcot indított tálibok országszerte szedték áldozataikat: vasárnapra virradóan az északi Kunduz városa közelében egy út menti bomba ölt meg 19 embert, köztük kilenc, ötévesnél fiatalabb gyermeket. Kunduz egyes negyedeit a hétvégén ellenőrzésük alá vonták a tálib erők.

Rovatok