Index Vakbarát Hírportál

2700 menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből hétfőn

2015. június 23., kedd 14:05

Az olasz parti őrség által vezetett mentőakcióban több nemzetközi kereskedőhajó és az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) Triton nevű mentőműveletében szolgáló egységek vettek részt. Az MTI szerint összesen 2741 bajba került menekültet helyeztek biztonságba, ez a második legdurvább nap idén.

Hétfőn egy feltehetően egy líbiai bárka tüzet nyitott az észak-afrikai ország partjáról éppen elinduló egyik felfújható gumicsónakra, ekkor egy migráns meghalt, egy másik pedig megsebesült. A gumicsónakban utazó 298 menekültet később kimentette egy olasz hajó. A sebesült gambiai állampolgárságú férfit helikopterrel vitték az olasz Lampedusa szigetére, majd onnan egy szicíliai kórházba. A líbiai parti őrség illetékese tagadta, hogy közük lenne az incidenshez. A szicíliai hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

Ugyancsak hétfőn egy norvég hajó, amely a Poszeidón nevű európai uniós tengeri műveletben vesz részt a térségben, több mint 600 migránst mentett meg, közük számos terhes nőt is. A dánok egyik hajója 222 menekültet mentett ki két bajba jutott hajóról. 

Kedden már újabb segélyhívások érkeztek be az olasz parti őrséghez a tengeren bajba jutott lélekvesztőkről. Eddig csak idén több ezren vesztek a Földközi-tengerbe, miután gyakran éri baleset a nyílt vízen a rossz állapotú csónakokat.

Rovatok