Index Vakbarát Hírportál

Hiába győztek a bevándorlásellenesek, a liberálisok alakíthatnak kormányt

2015. június 23., kedd 00:44

A jobbközép liberális párt, a Venstre kapott megbízást hétfőn Dániában, hogy kisebbségi kormányt próbáljon alakítani, és vezetőjük jelezte, hogy a választásokon győztes euroszkeptikus Dán Néppárt (DF) lehet a legvalószínűbb koalíciós partner.

A Lars Lokke Rasmussen volt kormányfő vezette liberálisoknak, akik az elmúlt 25 év leggyengébb eredményét érték el a csütörtöki választásokon, a hét végén nem sikerült többségi koalíciót összehozniuk a velük egy táborba tartozó három jobbközép párttal, köztük a DF-fel.

Ahogy azt megírtuk, a múlt heti választások nagy nyertese a bevándorlásellenes, jobboldali, populista Dán Néppárt, amely 15-tel növelte eddigi képviselői helyei számát. A Venstre 34, a Dán Néppárt 37 mandátumot kapott.

A néppárt már korábban leszögezte, hogy nem kívánja vezetni a koalíciós tárgyalásokat, s egyáltalán óvakodik attól is, hogy csatlakozzon egy kormányhoz, ha az alámoshatja támogatottságát. Hétfőn azonban ennél kedvezőbb hangot ütött meg.

"Nagyon is tudatában vagyok annak, hogy a liberálisok nem a legjobb választásukon vannak túl" - mondta az újságíróknak Rasmussen, miután II. Margit dán királynő megbízást adott neki egy kisebbségi kormány megalakítására. "Számomra a legalapvetőbb, hogy meghalljam a választások üzenetét, ami nem más, mint hogy javítani kell a jóléti állam legalapvetőbb területein" - mondta.

A jóléti kiadások növelése, ami a néppárt egyik követelése és ellenkezik a liberálisok ígéreteivel, szerepel a tárgyalásokon - fűzte hozzá Rasmussen, hangsúlyozva, hogy folytatja a tárgyalásokat a jobbközép partnerekkel, köztük elsősorban a DF-fel.

Rovatok