Index Vakbarát Hírportál

Janukovics puccsról beszél, hálás Putyinnak

2015. június 23., kedd 00:21

Vlagyimir Putyin orosz elnök megmentette az életét, amikor elrendelte, hogy az orosz különleges erők menekítsék ki Oroszországba tavaly február 23-án éjjel, mondta Viktor Janukovics volt ukrán elnök a BBC Newsnightnek. Janukovics először adott interjút nyugati médiumnak, mióta megbuktatták.

A Kijevben kitört tüntetések hatására Janukovics elmenekült a fővárosból, majd az oroszok Moszkvába vitték. Azt mondta, erről vele sem egyeztetett előre Putyin. Janukovics szerint még mindig veszélyben van az élete, de reméli, hogy egyszer majd visszatérhet Ukrajnába.

Janukovics azt mondta, nem tagadja, hogy neki is részben felelőssége van a Majdanon kitört lövöldözésben, mert nem tett meg mindent a vérontás elkerüléséhez, de állítása szerint soha nem adott tűzparancsot a biztonsági erőknek. „A biztonsági erők ugyanakkor a törvények alapján jártak el, jogukban állt fegyvert használni" – mondta. Több mint száz tüntető halt meg a téren.

A kijevi erők és az oroszbarát szakadárok közti háborút valóra vált rémálomnak tartja. Azt mondta, hogy a szakadárok által uralt területeknek Ukrajna részének kellene maradnia, a kijevi vezetésnek pedig közvetlenül kellene tárgyalnia a szakadárokkal.

A Krím annektálását pedig olyan tragédiának nevezte, ami szerinte alatta nem történt volna meg. Szerinte a mostani kijevi vezetésnek nem kellett volna katonai puccsot végrehajtania, aminek keretében szélsőséges erőknek adott teret, ezért sodródott az egész világ a mostani konfliktusba.

Tagadta, hogy állami pénzeket sikkasztott volna el, és külföldi bankszámlákon rejtegetné a vagyonát. Janukovicsot az Interpol is felvette a listájára, miután az ukrán vezetés több millió dollár elsikkasztásával vádolja. A tüntetők által birtokba vett fényűző rezidenciájáról azt mondta, hogy nem is személyesen az övé volt, a házi állatkertben talált struccok pedig csak úgy ott voltak.

Rovatok