Index Vakbarát Hírportál

Földön fekvő szkinhedet rugdostak a szlovák rendőrök

2015. június 24., szerda 11:31

Durva rendőri túlkapást bizonyító videó került elő a szombati pozsonyi szélsőjobboldali tüntetésről. A Sme birtokába került felvételen vagy húsz rendőr rugdos és ütlegel egy földön fekvő, ellenállást nem tanúsító férfit. Az eljárás a szlovák belügyminiszter szerint teljesen rendben volt, a tüntetésen való példás bevetésért 15 rendőrt Robert Ficóval még ki is tüntettek.

Bár az erkélyről, lombokon át készített videó részletei nem könnyen vehetőek ki, laikus szemmel egyértelműnek látszik, hogy egy védekezésre képtelen tüntetőt ütnek-rúgnak a fejvédős szlovák kommandósok. Ehhez képest Robert Kalinák a pozsonyi Új Szó cikke szerint azt mondta a rádióban, hogy semmi kivetnivalót nem lát a rendőrök eljárásában. „Semmi törvényelleneset nem láttam. Ráadásul a felvételen nem látni az események előzményeit. A látottak alapján csak annyit mondhatok, hogy egy aktív ellenállást tanúsító személy ártalmatlanításáról van szó”.

Fico a sajtót támadta, amiért megkérdőjelezik a rendőri fellépés jogosságát és „a neonácik mellett állnak ki”. „Önök valóban fantasztikusak. Minden áron le akarják járatni a rendőröket. Ezt hagyják abba. Nonszensz, hogy olyan beavatkozás után teszik ezt, melynek köszönhetően sikerült megvédeni Pozsonyt, mindezt úgy, hogy nem keletkeztek komolyabb károk, a nagy tömeget pedig kordában tartották” – mondta a miniszterelnök az újságíróknak.

Ehhez képest Tibor Gašpar, az országos rendőrfőkapitány a felvétel alapján belső ellenőrzést kezdeményezett. Az Új Szó által idézett biztonsági elemző szerint is teljesen egyértelmű, hogy rendőri túlkapás történt.

A szombati tüntetésen több ezren vettek részt a poszonyi belvárosban, hogy a bevándorlók és „Európa iszlamizálódása” ellen tüntessenek. A demonstráció után Robert Fico miniszterelnök bejelentette, hogy a hasonló tüntetéseket a közeljövőben törvénymódosítással akarja betiltani.

Rovatok