Index Vakbarát Hírportál

Lezárta a vizsgálatot az Európa Tanács

2015. június 24., szerda 21:11

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése szerdán Strasbourgban határozattal lezárta a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi érvényesüléséről évek óta folytatott különleges vizsgálatát, ugyanakkor sürgette, hogy folytassák a párbeszédet Magyarország és az Európa Tanács között számos, még nyitott téma megoldására, írja az MTI.

A Magyarországról folytatott vita alapja az a jelentés volt, amelyet Robert Walter brit konzervatív képviselő nyújtott be. A jelentés számos részterületet áttekinett, az igazságszolgáltatás függetlenségét, az egyházügyi törvényt, a médiaszabadság ügyét, az alkotmánybíróság szerepét, valamint a választási törvényt. 

A jelentés nem foglalkozott olyan, újabban felmerült kérdésekkel, mint amilyen például az illiberális állam, a halálbüntetés, illetve a menekültügy.

A testület elfogadta a jelentést, ugyanakkor sürgette, hogy folytassák a párbeszédet Magyarország és az Európa Tanács között számos, még nyitott téma megoldására, ide értve például az egyházak, a média szabadsága, a rasszista és szélsőséges szervezetek, valamint a sarkalatos törvények széles skálája kérdéskörét.

Rovatok