Index Vakbarát Hírportál

Ismét győzött Obama: megmenekült az olcsó egészségbiztosítás

2015. június 25., csütörtök 17:35

Óriási győzelemet aratott az amerikai legfelsőbb bíróságon Barack Obama elnök legnagyobb vívmánya, az amerikaiak millióinak egészségbiztosítást biztosító Obamacare program, írja a CNN. A bíróság 6-3 arányban megerősítette ennek az egészségügyi törvénynek azt a rendelkezését, amelynek értelmében az egészségügyi biztosítással rendelkezők országosan jogosultak adótámogatásra, függetlenül attól, hogy hol kötötték meg a szerződésüket.

A per tárgya az volt, hogy vajon jogosultak-e adótámogatásra azok az ügyfelek is, akik nem szövetségi állami szinten, hanem a - műszaki problémái miatt elhíresült - országos HealthCare.gov online ügyfélablakon keresztül kötötték meg a biztosításukat.

Egy elítélő verdikttel a legfelsőbb bíróság anyagi értelemben megsemmisítő csapást mérhetett volna a 2010-es törvényre, amelyet Barack Obama elnök fő belpolitikai vívmányának tartanak.  Ez már a második alkalom egyébként, hogy a legfelsőbb bíróság mentette meg a törvényt.

Az Obamacare néven emlegetett, de hivatalosan "Megfizethető gondoskodás"  (Affordable Care Act) nevű egészségügyi törvénycsomagnak rendkívül fontos része a jövedelem alapú adótámogatás, amelyet ha elkaszál a bíróság egészen biztosan növekedett volna az egészségbiztosítással nem rendelkező amerikaiak száma.

"A kongresszus azért szavazta meg a Megfizethető Gondoskodás törvényt, hogy fejlessze a biztosítása piacot, és nem azért, hogy tönkretegye" - írta indoklásában John Roberts az egyik bíró. Roberts azt értette ez alatt, hogy az ellenzői állításaival szemben az adótámogatások segítségéve egyre több ember engedheti meg magának a biztosítást, így a biztosítása piac fejlődni fog és egyre több embert fed majd le.

Rovatok