Index Vakbarát Hírportál

Óriási román zászlót vontak fel Csíkszeredában

2015. június 26., péntek 15:26

A Hargita megyei rendőrség épülete előtt 28 négyzetméteres román zászlót vontak fel pénteken, írja az MTI. Az esemény a román zászló nemzeti ünnepe alkalmából történt, és megjelent rajta Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök is. Oprea a zászlófelvonás után beszédet mondott, amelyben a nemzeti értékek jelentőségét hangsúlyozta a jelenlegi geopolitikai helyzetben, és említést tett a véráldozatról, amelyet Erdélyben és a világ más pontjain románok hoztak nemzeti területeik megvédéséért. 

Csak együtt, vallási, etnikai hovatartozástól vagy politikai nézetektől függetlenül szolgálhatjuk az országot, védhetjük állampolgárait, megmutatván, hogy valódi románok és valódi európai állampolgárok vagyunk.

A hét méter hosszú és négy méter széles zászlót Kovászna és Hargita ortodox püspöke szentelte meg a ceremónia előtt. Az ünnepség, amelyre a román védelmi miniszter is elment, kisebb erődemonstráció-szagú díszszemlével végződött: csíkszeredai és más városokból érkezett mintegy négyszáz katona vonult fel a zászló alatt. 

Hargita megye székhelyén, a 38 ezer lakosú Csíkszeredában a lakosság 81 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson. Székelyföldön a Ponta-kormány hatalomra lépésétől vált érzékeny kérdéssé a nemzeti szimbólumok használata. A székelyföldi megyék prefektusai peres úton távolíttatták el a közintézményekről a román zászlók mellé kitűzött székely zászlókat. A hatósági fellépés ellenreakciót váltott ki, és nagymértékben hozzájárult a szimbólum elterjesztéséhez. Székelyföld több településén is óriási székely zászlókat tűztek ki közterületen felállított zászlórudakra. 

Rovatok