Index Vakbarát Hírportál

Újabb front borult lángba Szíriában

2015. június 26., péntek 15:27

Úgy tűnik, Szíriában minden hadviselő fél a ramadán böjti időszakában akarta meglepni az ellent, mivel szinte minden nap új hadszíntér borul lángba: azután, hogy az északi határvidéken brutális adok-kapok alakult ki az Iszlám Állam és a kurdok között, most az ország ellentétes pontján a kurdokat is kisegítő egyesült szír ellenzék az Aszad-kormányzat állásai ellen indított offenzívát. Az újabb harcok a menekültellenes kampányba süppedt Magyarországról is érdekesek lehetnek, mivel – ahogy az Tel-Abjadnál is kiderült – minden ostrom, foglalás vagy visszafoglalás szinte automatikusan többezres menekülthullámot vált ki.

A Middle East Eye írja , hogy csütörtökön tüzérségi előkészítést követően mintegy 2000 harcos rohamozta meg Daraa tartomány azonos nevű központjának kormánypárti állásait. A felkelők ilyen gépágyús pickupokkal verették az ellenséget:

Összecsapások Szíriában

A kormánymédia azzal vádolja a „terroristákat”, hogy gázlövedékekkel – mérges gáz bevetésével mindkét fél, minden ütközetben rutinszerűen megvádolja a másikat – és tarackokkal lőtték a hadsereg állásait, de állítják: Aszad erői több páncélost kilőve visszaverték a támadást. Más beszámolók alapján viszont úgy tűnik, hogy a felkelők több állást is semlegesítettek, és saját készleteiket is fel tudták tölteni az elfoglalt hadianyag-raktárakból. A városharcban az AFP szerint legkevesebb 50 ember halt meg.

A térségben egyébként ellenzéki oldalon annyi milícia működik, hogy pontosan nem is tudni, kik alkothatták a csapásmérő erők gerincét. Egyes források szerint az Ahrar al-Sham iszlamista milícia az északnyugati Idlib tartományban is vitézkedő an-Núszra Front mudzsahidjeivel fogott össze, de a Middle East Eye-nak a Szabad Szír Hadsereg (FSA) 52 frakciót (!) egyesítő Déli Frontja azt állította, hogy az iszlamisták csak epizódszerepet játszottak az offenzívában.

A második forgatókönyvet valószínűsíti, hogy az FSA az elmúlt hónapokban fokozatosan számolta fel a kormányerők támaszpontjait, fegyvereket és páncélosokat is zsákmányolva, nyugati szakértők szerint még az idén teljesen ki akarja szorítani Aszad követőit a térségből.

A százezres Daraa tartomány stratégiai fontosságát az adja, hogy a jordán határ mellett fekszik, lakossága szinte száz százalékig szunnita vallású arab, és már 2011-ben is a síita irányítású rezsim elleni felkelések tűzfészkének számított. Daraa városban tört ki az Arab Tavasz egyik első megmozdulása is, akkor 15 rendszerellenes graffitiket felfújó kamasz letartóztatása váltott ki zavargásokat. 2015-re az ellenzéki erők a tartomány 70 százalékát ellenőrzésük alá vonták, a város egy részét azonban máig mindig a kormányerők tartják megszállva. Az évek óta elhúzódó állóháborúban – Aleppóhoz hasonlóan – Daraa lényegében egy napszítta rommezővé vált.

Rovatok