Index Vakbarát Hírportál

Görögországban megindult a pániklavina

2015. június 27., szombat 13:02 | aznap frissítve

"Káosz lesz, mi lenne?" Szerhio a drámai kinyilatkoztatáshoz képest elég nyugodtan álldogál bankkártyájával a kezében, a görög Nemzeti Bank thesszaloniki automatája előtt, hogy pénzt vegyen ki, mielőtt végleg eltűnik a megtakarítása.

"Persze nincs sok, legfeljebb ötszáz eurót vehetek ki". A görög távközlési cég 28 éves szakembere most annak is nagyon örül, hogy nincs családja, így bármi is történjék az EU ás Görögország közötti hitelmegállapodás hiányában, két hétig ki fog tudni bekkelni ennyi pénzből.

A 30 fős sorban mindenki higgadt, egyelőre, ha nem is bíznak a jövőben még nem pánikolnak. Csak, ahogy ez lenni szokott, attól tartanak, hogy majd mások pánikolni fognak, igy végül mégis pánikolnak.

"Ez a negyedik automata, ahol pénzt próbálok kivenni" - mondta borongós hangon egy újságírónő, aki már aggódó tekintetéből láthatóan nem tudósítóként, hanem pénzét mentő helyiként figyeli a sort, hogy mielőbb az automatához jusson.Hiába mondta a védelmi miniszter, hogy lesz pénz és a bankok is kinyitnak hétfőn, az emberek ebben már nem bíznak.

"Semmit nem tudhatunk biztosan, nem tudom, hogy a háttérben Alexisz Ciprasz milyen megállapodást kötött Brüsszelben" - mondta Szerhio, elismerve, hogy a görögök maguk is tehetnek a válság kialakulásáért. "Sőt, elsősorban mi vagyunk a felelősök, de már nagyon sok áldozatot vállaltunk, mégsem kerültük el a bizonytalanságot. Elfogyhat az emberek türelme" - Szerhio nem okolja az EU-ra vagy az IMF-et, de szerinte muszáj lesz a világnak tudomásul vennie, hogy Görögország képtelen visszafizetni minden adósságát.

"Ezt el kell fogadni, másképp lehetetlen kimászni ebből" - mondta egy nyugdíjas férfi, szépen nyírt kutyájával együtt elégedett kívülállóként nézve  a pénzükért aggódókat. "Olasz vagyok, a feleségem görög. Az elmúlt húsz év javát itt töltöttem, de nyugdíjamat nem innen kapom" - árulja el nyugalma okát. "Azt mondják, hétfőn nem nyitnak ki a bankok, nem lesz üzemanyag a kutakon, zárva lesznek a boltok, de ez ostobaság" - legyint, aztán kicsit ekézi a görögöket, akik eddig jobban éltek, mint ami az ország gazdasági erejéből következett volna. Szerinte azonban a helyzet épp komolysága miatt lesz időben rendezve. "Senkinek nem jó, ha Görögország bedől, igy lesz megállapodás. Ha nem lenne, na, akkor Olaszország is aggódhatna, és az már igazi katasztrófa lenne."

Rovatok