Index Vakbarát Hírportál

Kinyitnak a bankok és lesz elég pénz Görögországban a védelmi miniszer szerint

2015. június 27., szombat 11:23

Nyugalomra szólította fel a görög lakosságot az ország védelmi minisztere szombaton reggel. Panosz Kammenosz - aki a görög koalíciós kormányban a jobboldali populista Független Görögök elnevezésű párt egyik képviselője - nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a bankok kinyitnak, a pénzkivétellel kapcsolatban nem lesz semmifajta korlátozó intézkedés. A bankjegykiadó automaták rendelkezni fognak elegendő pénzzel - fogalmazott a miniszter, az ezzel kapcsolatos aggodalmakat túlzottnak nevezve, írja az MTI.

Kammenosz úgy vélte, hogy a kormányfő által kiírt népszavazás nem teszi kockára Görögország jövőjét az Európai Unióban. Arról azonban nem beszélt, hogy Athén az euróövezet tagja marad-e vagy sem.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök tegnap éjjel jelentette be népszavazás kiírását a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról. A referendumot a tervek szerint július 5-én tartják. A kormányfő a hitelezőket - a Nemzetközi Valutaalapot, az Európai Központi Bankot és az Európai Bizottságot többek között azzal vádolta, hogy ultimátumszerű követeléseket támasztottak Athénnal szemben elviselhetetlen takarékossági terhek elfogadására.

"Ezek a javaslatok, amelyek világosan megsértik az európai szabályokat és a munkához, az egyenlőséghez és a méltósághoz való alapvető jogokat, azt mutatják, hogy az egyes partnerek és intézmények célja nem a minden fél számára életképes megegyezés volt, hanem feltehetően egy egész nép megalázása"- jelentette ki Ciprasz, miután visszatért Brüsszelből.

A görög kormány az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek szombati tanácskozása miatt tartott rendkívüli ülést az éjszaka folyamán. A pénzügyminiszterek délután tesznek még egy utolsó kísérletet arra, hogy megállapodjanak Görögországgal a reform- és takarékossági csomagról, és megmentsék az államcsődtől, miután Alekszisz Ciprasz a pénteki nap folyamán újabb megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia köztársasági elnökkel.

Brüsszelben, Berlinben és Párizsban egyelőre nem kommentálták Ciprasz bejelentését a referendumról.

Az OTP Bank pénteken óva intette ügyfeleit a görög utalástól, mint írták:

Pénzügyi elemzők nem zárják ki Görögország pénzügyi csődjét és akár az ország euróövezetből való kikerülését sem.

Görögországban már hat éve tart a komoly pénzügyi válság, a munkanélküliség jelenleg 20 százalékos. 

Rovatok