Index Vakbarát Hírportál

3027 embert végzett ki az Iszlám Állam

2015. június 28., vasárnap 18:30

Több mint háromezer embert ölt meg eddig az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet Szíriában a londoni székhellyel működő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nyilvántartása szerint.

2014 június 29. óta 3027 embert végeztek ki a dzsihadisták, többségükben civileket. Az 1787 polgári áldozat között 74 gyermek is volt.

A meggyilkolt civilek fele az iszlám szunnita ágát követő saitat törzs tagja volt. A radikális fegyveres szervezet a törzs 930 tagját ölte meg a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban tavaly, miután fellázadtak az Iszlám Állam ellen.

A török határnál fekvő Kobaniban meggyilkoltakkal együtt ezen a héten 233 embert öltek meg. Az Iszlám Állam a saját harcosai közül is kivégzett 143-at, kémkedés gyanújával. Az OSDH adatai szerint a szervezet nyolcezer fegyveresét vesztette el a harcokban és az ellene fellépő nemzetközi koalíció bombázásaiban.

Az Iszlám Állam 2013-ban tűnt fel Szíriában. Egy időben az al-Kaida iraki szárnyaként indult, és össze akart olvadni az al-Kaida szíriai ágának tartott an-Nuszra Fronttal, amely azonban elutasította a fúziót és azóta a két szervezet egymással is hadakozik.

Rovatok