Index Vakbarát Hírportál

A rabomobil már begurult Athénba

2015. június 28., vasárnap 00:13

A szoknyás, copfos sapkás katonák bojtos papucsban előadott komikusan ünnepélyes őrségváltása zavartalanul lement az athéni elnöki palota előtt, de a turisták örömére előadott moonwalktól párszáz méterre a rendőrség láthatóan készül arra, hogy bármikor zavargások törhetnek ki a csődközelbe került Görögországban az EU-val megszakadt tárgyalások után.

A rabomobil mellett, lábhoz támasztott pajzzsal várakozó rendőrökön kívül csak az utal a feszültségre, hogy a szokásosnál többen álldogálnak a bankautomaták előtt, hogy kivegyék a pénzüket, mielőtt hétfőn kiderülne, hogy az ígéretek ellenére nem nyitnak ki a bankok.

Az éttermek viszont zavartalanul működnek, az athéni szombat éjszaka nem kevésbé mozgalmas a megszokottnál. Vannak azonban helyek, ahol már csak készpénzt fogadnak el.

Ehhez azonban egyre nehezebb hozzájutni, miután

csak szombaton 600 millió eurót vettek ki a bankokból a görögök, és az összeg talán több is lett volna, ha nem létezne sok kártyán 500-700 eurós limit a készpénz felvételére.

Az ország 5500 készpénzautomatájából kétezer kiürült - írta a Reuters.

"Én is levettem, hogy a jövő hétre biztosan legyen" - mondta a kisgyerekével és feleségével korzózó Kosztasz. A fiatalember - aki, ellentétben a görögök 20 százalékával, nem munkanélküli, de hogy mit is dolgozik, arra válasz helyett legyintett - aggodalmai ellenére bízik Alekszisz Cipraszban. A kormányfő népszavazási javaslatának is örül. A megszorításról szóló megállapodás tervezetét el is fogja utasítani.

"Aztán fokozatosan ki kell lépnünk az eurózónából és vissza kell térnünk a drachmához" - mondja, bár, hogy miként védené meg a fizetőeszköz értékét, az nem derül ki.

"Most tényleg, az ilyen idiótákat, mint én, fogják megkérdezni, hogy mi legyen a megállapodással?"

- méltatlankodott önironikusan egy vendéglátós. "Mindenki baromira okos, de hát hogy dönthetnénk? Akkor minek van a miniszterelnök? Képzeljen el egy kapitányt, aki a viharban azt kérdezi az utasoktól, hogy merre menjünk. Fogalmam sincs, mit hoz a hétfő, bármi lehet. De nekem most lett elegem Cipraszból."

Thesszalonikiból jelentik

„Nyolc óra környékén az utcát lezárták három busszal a rohamrendőrök. Nem sokkal később megjelentek tüntető fekete ruhás fiatalok, anarchista szimbólumokkal. Egy ideig egy helyben állva skandáltak, majd tovább indultak rendőri kísérettel. A menet végéhez csatlakoztak a korábban a fasizmus ellen tüntetők is. A helyiek elmondása szerint az EU ellen tüntettek. a rendőrök továbbra is a helyszínen vannak két busszal" − írta egy éppen ott nyaraló budapesti egyetemista olvasónk.

Ha ön is az országban van, és lát, hall valami érdekeset, írjon nekünk!

Rovatok