Index Vakbarát Hírportál

Kivettek 200 eurót, hogy a következő napokban ne legyen gond

2015. június 28., vasárnap 15:41 | aznap frissítve

„Hosszú a történelmünk, így hülye politikusunk is volt már rengeteg. Most van egy újabb, Alekszisz Ciprasz" – Konsztantinosz megvonta a vállát és belekortyolt a jeges kávéjába egy athéni kávézóban. A matematikát tanuló egyetemista szerint nem kérdés, hogy Görögországnak szüksége van az euróra, mert ha bejön a drachma, akkor az pillanatok alatt elértéktelenedik.

„Kizárólag mi tehetünk az egészről. Hiteleket kaptunk, amiket  most nem akarunk visszafizetni. Ez nem fair. Minden infrastrukturális fejlesztés EU-s pénzekből van, legalább 75 százalékban, nem lehet azt mondani, hogy a gonosz EU, benne a még gonoszabb németekkel kihasználta az országot. Bár ez a szöveg most nagyon népszerű."

Konsztantinosz persze könnyen beszél. Az egyetem után  nem tervezi, hogy 800 euróért elmenne tanítani – szerinte nehéz is lenne most helyet találnia állami alkalmazásban –, inkább továbbtanul, ha minden jól megy, akkor az Egyesült Államokban.

Egyelőre az sem izgatja, hogy bentragadhat a pénze a számláján. „Az egyenlegem 34 euró. De a szüleim sem aggódnak, kivettek 200 eurót, hogy a következő néhány napban ne legyen gond, utána szerintük mindenki megnyugszik."

A belváros továbbra sem forrong, de a rendőrség továbbra is készültségben van, bár az ő jelenlétük sem túl látványos. Néhány motorosrendőr golyóálló mellényben áll a Szintagma tér parlamenttel átellenben lévő oldalán, a pénzügyminisztériumnál. Rajtuk kívül azonban civilruhás rendőrök is vannak.

Turkálunk a rendőr zsebében

„Ma szerintem nem lesz semmi, de ha valami mégis megindulna, értesítem a többieket" – fedte  fel magát váratlan nyíltsággal az egyik civil ruhás rendőr. Inkább attól tart, hogy hétfőn reggel lehet nagyobb a feszültség, ha a bankok mégsem nyitnának ki. Egyelőre úgy tűnik, mégis biztosítja az Európai Központi Bank a görög pénzintézetek likviditását, így  valószínűleg mégis kinyitnak a bankok. De biztosat erről csak hétfőn lehet majd mondani.

A név nélkül nyilatkozó rendőrünk szerint jobb lenne visszatérni a drachmához, bár ő sem mondta meg, mi volna a garanciája annak, hogy a régi/új pénz nem értéktelenedne el azonnal. „Az nem is lenne baj, rengeteg embernek van külföldön megtakarítása euróban. Van egy szerzetes ismerősöm, 300 ezer eurót kapart össze az egyházból" – mondta, csókot adva a saját kezére.

Rendőrünknek ilyen lenyúlási lehetősége nincs: 1100 euró a fizetése. 280 euró a lakás havibérleti díja. „Tíz éve még mindenki hitelt vett fel saját lakásra, amit persze most  már nem tud fizetni. Az új trend az albérlet, amiért most már adózik a főbérlőm, minden legálisan zajlik." A közös költség 20 euró, a víz 10, a villany 40. „700 euróm marad, nekem bőven elég, persze, ha lenne családom, akkor bajban lennék."

Pénzt ő nem vett le az elmúlt napokban. Persze, ha próbálta volna, sem jutott volna hozzá, legalábbis szombaton sokan szembesültek azzal, hogy kiürültek a bankautomaták, miután aznap a görögök országszerte 600 millió eurót  emeltek le számláikról.

Az EKB megijedt a görög csődtől

Sok bank képviselete a fémkapukat is leeresztette, amelyekre szédületes gyorsasággal kerülnek fel az imperializmust ostorozó antikapitalista szólamok, és az EU-val kötendő megállapodás elleni tiltakozó szövegek. Ezek összhangban állnak a kormánnyal, amely egyelőre nem vállalja a megszorítással járó egyezséget, bívza abban, hogy enélkül is sikerül elkerülnie a csődöt, amit reményei szerint az EU sem mer megkockáztatni, ezért felszínen fogja tartani a görög bankokat.

A vasárnap délutáni hírek szerint  úgy tűnik, a taktika egyelőre bevált, ha igaz, hogy az Európai Központi Bank  valóban biztosítja a bankok számára a hozzáférést a likviditást biztosító vésztartalékokhoz, végleges megállapodás nélkül is.

Rovatok