Index Vakbarát Hírportál

Főnöke levágott fejéről küldött képet a francia támadó

2015. június 28., vasárnap 09:37 | aznap frissítve

A nyomozáshoz közel álló források szerint a franciaországi Saint-Quentin-Fallavier egyik vegyi üzeme elleni támadás elkövetője pénteken egy kanadai számra elküldött egy olyan képet, amin főnöke levágott feje mellett áll, írja a BBC.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan kinek szánta a férfi a képet, mert a kanadai szám csak továbbításra szolgált. Az AP szerint a hatóságok nem tudták megerősíteni azokat a francia híreket, hogy a szám egy olyan emberé, aki most Szíriában van. Kanada is együttműködik a francia hatóságokkal az ügyben.

Az egyik szállítmányozási cégnél sofőrként dolgozó Yassin Salhi pénteken kisbuszával behajtott az üzem területére, ahol több gázpalackot is felgyújtott, mielőtt egy tűzoltó lefogta a rendőrök kiérkezéséig. A férfi még előtte megölte főnökét, akinek fejét iszlamista zászlókkal együtt az üzem kerítésére akasztotta.

A rendőrség egyelőre nem talált kapcsolatot egyik külföldi terrorszervezet és a támadás között. A Le Figaro szerint viszont a megölt férfi egyik barátja többször is heves viták tanúja volt a szállítmányozási cég főnöke és Salhi között.

Salhi kihallgatása során szombat este elkezdett beszélni, megtörve addigi hallgatását, mondta egy rendőrségi forrás. Az AP francia forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a férfi elismerte a gyilkosság elkövetését.

Salhi Lyon környékén lakott, családjával fél éve költöztek Saint-Priest-be. Bernard Cazeneuve belügyminiszter azt mondta, hogy korábban megfigyelték, 2006-ban és 2008-ban is vizsgálta a rendőrség, és kapcsolatban állhatott szalafista mozgalmakkal. A férfi feleségét és testvérét is őrizetbe vették a rendőrök.

Franciaországnak óriási terrorfenyegetettséggel kell szembenéznie, amely ellen hosszú távon kell harcolnia, mondta vasárnap Manuel Valls francia miniszterelnök, aki szerint a dzsihadisták az egyetemes emberi értékek ellen civilizációs háborút folytatnak.

Rovatok